Nesten 200 mennesker reddet utenfor Libya

Redningsskipet «Ocean Viking» har plukket opp 196 migranter fra flere båter i havsnød i Middelhavet ved kysten av Libya, opplyser SOS Méditerranée.

Tidligere i juli fikk «Ocean Viking» legge til kai på Sicilia i Italia med 573 migranter om bord. Her deler mannskapet ut mat mens de fortsatt søkte en havn. Arkivfoto: Flavio Gasperini/SOS Méditerranée via AP/NTB
Tidligere i juli fikk «Ocean Viking» legge til kai på Sicilia i Italia med 573 migranter om bord. Her deler mannskapet ut mat mens de fortsatt søkte en havn. Arkivfoto: Flavio Gasperini/SOS Méditerranée via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først ble 57 mennesker berget fra en oppblåsbar båt som slet i internasjonalt farvann lørdag, ifølge SOS Méditerranée, som drifter redningsskipet.

På ettermiddagen gjennomførte mannskapet flere redningsaksjoner i samme område utenfor det nordafrikanske landet.

Blant de til sammen 196 migrantene som ble reddet, var det minst to gravide kvinner og 33 mindreårige, hvorav 22 er enslige, opplyser organisasjonen.

Minst 1146 mennesker mistet livet på sjøen i forsøk på å nå Europa i årets første halvår, ifølge FNs migrasjonskontor IOM.

SOS Méditerranée sier de har reddet over 30.000 mennesker siden februar 2016, først med skipet «Aquarius», deretter norskeide «Ocean Viking».

De anklager EU for å svikte koordinerte søk- og redningsaksjoner for å avskrekke migranter fra å reise fra krigsherjede Libya.

FN har advart om at migranter og flyktninger i Libya risikerer tortur, menneskehandel, voldtekt og andre overgrep.

Mange båter blir stanset av den libyske kystvakten, som returnerer migranter og flyktninger til interneringsleirer. FNs menneskerettskontor ba nylig Libya og EU om å revidere sine redningsoperasjoner og sier de svikter i å prioritere «livene, sikkerheten og menneskerettighetene» til folk som forsøker å krysse havet fra Afrika.

Libyas kystvakt finansieres av EU, og Norge bidrar også gjennom EUs fond for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet (EUTF).

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer