Neshornsmugler dømt til 13 års fengsel

En domstol i Vietnam har dømt en mann til 13 års fengsel for omfattende smugling av horn fra neshorn, pangolinskjell og andre ulovlige dyreprodukter.

Dommen på 13 års fengsel for ulovlig handel med dyr og dyredeler er et eksempel til etterfølgelse, sier en vietnamesisk miljøorganisasjon. Foto Lise Åserud / NTB
Dommen på 13 års fengsel for ulovlig handel med dyr og dyredeler er et eksempel til etterfølgelse, sier en vietnamesisk miljøorganisasjon. Foto Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Også støttenner fra elefanter inngår i de nærmere ti tonnene med dyredeler mannen er dømt for å ha fraktet fra Sør-Afrika og Nigeria til Vietnam. Ifølge dommen skjedde dette i juli 2021 og i januar i fjor. Vietnam er et knutepunkt for den ulovlige handelen i Asia.

Naturvernere hyller tirsdagens dom som en sjelden suksess i kampen mot ulovlig handel med dyr og dyreprodukter. Selv om handelen er ulovlig, står det dårlig til med håndhevingen av forbudet, ifølge aktivister.

– Dette er det første steget for å knekke nettverket som forsyner den ulovlige vilthandelen, sier visedirektør Bui Tha Ha i den vietnamesiske naturvernorganisasjonen ENV. Hun sier dommen er et eksempel til etterfølgelse.

– Vi kan ikke vinne denne kampen hvis ikke de som leder den, straffes strengt, sier hun.

Skjelldyret pangolin er det pattedyret som er mest utsatt for ulovlig handel. Det regnes som en delikatesse og brukes også i tradisjonell kinesisk og vietnamesisk medisin.

(©NTB)

Mer om