Nei, vi skal ikke forby retten til å være dust på sosiale medier

KOMMENTAR: Her er sakene du må få med deg denne uka.

Pilotfrue legger ut bilder av barna på insta, hvor hun reklamerer for pysjene til barna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Pilotfrue legger ut bilder av barna på insta, hvor hun reklamerer for pysjene til barna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Snart helg, og enda en hektisk nyhetsuke er over. Her er noen av sakene som er viktige, morsomme eller verdt å få med seg fra uka.

Få dette nyhetsbrevet på epost!

God helg fra Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen

Kjære @aasbryggerias, jeg lover å ikke tagge dere på insta i kveld

Skjermdump fra en instagramside jeg nekter å oppgi navnet på, fordi eieren lett kan havne i trøbbel med Helsedirektoratet. Foto: Det sier jeg ikke
Skjermdump fra en instagramside jeg nekter å oppgi navnet på, fordi eieren lett kan havne i trøbbel med Helsedirektoratet. Foto: Det sier jeg ikke Vis mer

Etter jobb blir det først en lett joggetur. Deretter vanker det en kald en fra kjøleskapet. Blir digg etter en hektisk uke.

Rogalands Avis, og deretter VG, forteller oss at Helsedirektoratet vil straffe bryggerier for ulovlig alkoholreklame dersom jeg legger ut bilde av ølflaska deres på Instagram og tagger bryggeriet. Helsedirektoratet bekrefter at «tredjepersoners kommentarer og bilder vil vurdere som om profileier selv har lagt det ut».

Mini-bryggeriet Salikatt har blitt varslet om vedtak om brudd på alkoholloven på grunn av instagram-tagging.

Som drammenser sverger jeg til Aass. Jeg håper inderlig at Helsedirektoratet aldri, aldri, aldri klikker på denne lenka. Gud forby!

Dette er så dumt at det er til å le av – så lenge man ikke eier et bryggeri.

Dessuten må dette juridisk sett være helt ute i svarte natta, og bør prøves i retten.

Heia Norge!

Nei, vi skal ikke forby retten til å være dust på sosiale medier

Venstre foreslår å forby foreldre å dele personopplysninger om barn på sosiale medier, inkludert bilder av barna, i kommersiell sammenheng.

Kort fortalt betyr det å gjøre det ulovlig for en influenser å tjene penger på barna sine på TikTok og Instagram.

Ved første øyekast ser det ut som et godt grep for å verne barns rett til privatliv.

Og så må vi tenke oss litt om.

Dersom vi forbyr dette, som Venstre foreslår, så vil vi få en juridisk definert grense. Da blir det om å gjøre å ligge så tett opp til denne grensa som mulig. Finne gråsona og smutthullene, som da per definisjon er lovlig og greit. Influensere og de som kjøper reklame er kreative folk.

Vi kan minne foreldre om å behandle barna sine bra. La dem være barn. Barn har allerede et klokkerent krav på privatliv. Det er dustete og korttenkt av foreldre å legge ut bilder av barna sine til 70.000 følgere, uansett om det er kommersielt eller ikke.

Disse barna skal vokse opp i en verden der bilder som legges ut på nettet aldri blir borte. Bildene er eid av bedrifter vi ikke bestemmer over, i land som ikke følger norsk lov. Så når den nusselige poden blir tenåring og voksen, så blir dette i beste fall flaut og teit.

Flere kan bli siktet etter Spydeberg-tragedien

Tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde etter overdose. Foto: Privat / NTB
Tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde etter overdose. Foto: Privat / NTB Vis mer

To menn er siktet etter at tvillingsøstrene i Spydeberg døde av overdose i forrige uke. En mann i 20-åra er siktet for uaktsomt drap. En annen mann er siktet for å ikke hjelpe tvillingene. I dag understreker politiet at etterforskningen er i en tidlig fase, og at flere kan bli siktet i saken.

Fire varsler mot psykiater

Halvard Helle er advokaten til psykiateren. Foto NTB
Halvard Helle er advokaten til psykiateren. Foto NTB Vis mer

Statsforvalteren i Oslo og Viken oppretter tilsynssak mot en psykiater. Forfatter Hilde Rød-Larsen har anklaget psykiateren for å innlede et seksuelt forhold til henne mens hun var i en sårbar livssituasjon. Statsforvalteren sier til VG, TV 2 og Dagbladet at de har mottatt tre andre henvendelser om den samme psykiateren.

Det er noen nyanser her som det er greit å være oppmerksom på. Psykiateren var ikke Rød-Larsens lege, og hun var ikke hans pasient. Dette er ikke en straffesak, men en gjennomgang hos tilsynsmyndighetene om mulige kritikkverdige forhold. Psykiateren har frist til å svare 30. januar.

Mann (38) med ødelagt barndom får terningkast seks i Dagbladet

Alle skikkelige forfattere har hatt det kjipt i oppveksten. Prins Harry er ikke noe unntak. Foto: NTB
Alle skikkelige forfattere har hatt det kjipt i oppveksten. Prins Harry er ikke noe unntak. Foto: NTB Vis mer

Harrys bok om oppveksten som kongelig er en av verdens mest omtalte saker. Men boka er skikkelig bra, skal vi tro kulturredaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet. Det er neste så jeg får lyst til å lese den. Men bare nesten.

Ukas ikke-sak:

Spleis funker best hvis du vil gi pengene til noen andre. Foto: NTB
Spleis funker best hvis du vil gi pengene til noen andre. Foto: NTB Vis mer

Landslagshopper Thomas Aasen Markeng startet innsamlingsaksjon på Spleis til inntekt for seg selv. Fikk nesten ingen penger. Au, den er lei.

Få også med deg:

Hundrevis av Bolsonaro-tilhengere stormet kongressen i den brasilianske hovedstaden Brasília søndag, fordi de ikke aksepterer valgnederlaget til tidligere president Jair Bolsonaro. Foto: NTB
Hundrevis av Bolsonaro-tilhengere stormet kongressen i den brasilianske hovedstaden Brasília søndag, fordi de ikke aksepterer valgnederlaget til tidligere president Jair Bolsonaro. Foto: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer