Annonse

Nei, du har ikke krav på å bytte gaven

Dette må du passe på.

3. juledag er den store byttedagen. Har du fått en genser i helt feil størrelse eller tre like bøker, en du trolig ikke den eneste som har planer om å bytte julegaven. Butikkene er ikke lovpålagt til å la deg bytte gaven, men de fleste er ekstra snille i jula og lar deg bytte likevel. Men det er noen ting du bør være oppmerksom på.

1. Vær tidlig ute

Det er opp til den enkelte butikk å bestemme hvor lang tid du skal få på deg til å bytte gaven. Byttefristen varierer fra romjulen til langt uti januar. Uansett når butikkens byttefrist er, kan det være lurt å være så tidlig ute som mulig. - Vær rask. Sjansen for å få byttet julegaven øker derfor hvis du er tidlig ute og varen er uåpnet, sier Bror Stende i Virke til E24. Grunnen er at butikkene gjerne vil ha unnagjort julegavebyttingen før de setter igang salget.

2. Strøken vare

Har gaven allerede rukket å bli slitt eller full av riper, får du neppe byttet den. Varen må være ubrukt og helst uåpnet. Dersom du har åpnet gaven, kan det være lurt å ta med originalemballasjen til butikken. Da er sjansen større for å få byttet. Var det noe galt med varen da du fikk den, har du rett til å klage.

3. Sikker med byttelapp

Har du byttelapp og holder deg innen for byttefristen, er du på relativt trygg grunn. Dersom det ikke er byttelapp på gaven, kan det være lurt å ta med kvittering når du skal prøve å bytte. - Det er også noen forretninger, for eksempel noen elektronikkforretninger, som har åpent kjøp slik at det er enda lettere å gå tilbake å bytte varen, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet til NRK.

4. Bytt i ny vare

Du har ikke krav om å få pengene tilbake. De fleste butikker tilbyr deg gjerne en ny vare fremfor penger. Dersom du ikke finner noe som faller i smak, kan du få en tilgodelapp. Står det ikke noe frist på tilgodelappen, er den gyldig i tre år.