Nei, du har ikke krav på å bytte gaven

Dette må du passe på.

(upublisert) Opprettet
3. juledag er den store byttedagen. Har du fått en genser i helt feil størrelse eller tre like bøker, en du trolig ikke den eneste som har planer om å bytte julegaven. Butikkene er ikke lovpålagt til å la deg bytte gaven, men de fleste er ekstra snille i jula og lar deg bytte likevel. Men det er noen ting du bør være oppmerksom på.

1. Vær tidlig ute

Det er opp til den enkelte butikk å bestemme hvor lang tid du skal få på deg til å bytte gaven. Byttefristen varierer fra romjulen til langt uti januar. Uansett når butikkens byttefrist er, kan det være lurt å være så tidlig ute som mulig. - Vær rask. Sjansen for å få byttet julegaven øker derfor hvis du er tidlig ute og varen er uåpnet, sier Bror Stende i Virke til E24. Grunnen er at butikkene gjerne vil ha unnagjort julegavebyttingen før de setter igang salget.

2. Strøken vare

Har gaven allerede rukket å bli slitt eller full av riper, får du neppe byttet den. Varen må være ubrukt og helst uåpnet. Dersom du har åpnet gaven, kan det være lurt å ta med originalemballasjen til butikken. Da er sjansen større for å få byttet. Var det noe galt med varen da du fikk den, har du rett til å klage.

3. Sikker med byttelapp

Har du byttelapp og holder deg innen for byttefristen, er du på relativt trygg grunn. Dersom det ikke er byttelapp på gaven, kan det være lurt å ta med kvittering når du skal prøve å bytte. - Det er også noen forretninger, for eksempel noen elektronikkforretninger, som har åpent kjøp slik at det er enda lettere å gå tilbake å bytte varen, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet til NRK.

4. Bytt i ny vare

Du har ikke krav om å få pengene tilbake. De fleste butikker tilbyr deg gjerne en ny vare fremfor penger. Dersom du ikke finner noe som faller i smak, kan du få en tilgodelapp. Står det ikke noe frist på tilgodelappen, er den gyldig i tre år.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.