Jodtabletter mot radioaktiv stråling

Nei, det er ikke sikkert du trenger å kjøpe jodtabletter

NRK anbefaler tre millioner, som ikke trenger det, å kjøpe jodtabletter.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR (SOL.no): Snart får du kjøpt reseptfrie Jod-tabletter som for noen kan motvirke radioaktiv stråling. I saken på nrk.no står det: "Det vil Statens strålevern at alle gjer, som et vernetiltak om det verste skulle skje".
Problemet er bare at tablettene har liten eller ingen effekt for unge voksne mellom 18 og 40 og ingen effekt for voksne over 40. De har størst effekt og skal tas av barn, ungdom, gravide og ammende.

Så jeg ringte Astrid Liland i Statens Strålevern og spurte:

- Stemmer det at du har sagt at alle skal ta disse pillene?

Jeg sa at alle voksne under 40 bør ha disse pillene hjemme. Det har NRK forenklet til alle. Beredskapssjef Astrid Liland, Statens Strålevern

- Jeg sa at alle voksne under 40 bør ha disse pillene hjemme. Det har NRK forenklet til alle, sier Liland til Sol.no.

- Hva med de mellom 18-40, da?

- De har liten effekt, men mange av de voksne har jo barn, da.

Det er 2.8 millioner nordmenn over 45 år i Norge. Det betyr at NRKs forenkling gjør at tre millioner nordmenn flere enn nødvendig nå er blitt fortalt at de må kjøpe og kan ha effekt av jodtabletter.

Tidsskriftet for Den Norske Legeforening skrev i en litt eldre artikkel om det samme. Her var anbefalingen presis: "Det har ingen eller veldig liten nytte for yngre voksne, og er ikke aktuelt for voksne over 40". Derimot har det effekt for barn, unge, gravide og ammende.

Oppdatert:
Etter å ha publisert kommentaren, spurte vi om NRK Hordaland som hadde laget saken, om de ønsker å svare. Det gjorde de ikke. Men sier de nå skal rette saken slik at det ikke står "alle" men bare "unge, barn og gravide". De innrømmet at budskapet ble "vel forenklet".


Artikkelen er en subjektiv kommentar. Forfatteren er ansvarlig redaktør for Sol.no, Norges største aggregator av nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer