Nederlands regjering går av etter trygdeskandale

Regjeringen til Nederlands statsminister Mark Rutte trekker seg som følge av skandalen om barnetrygd som er avslørt denne uken

Trygdeskandalen som er avdekket i Nederland, har ført til at Mark Ruttes regjering går av. Arkivfoto: John Thys / AP / NTB
Trygdeskandalen som er avdekket i Nederland, har ført til at Mark Ruttes regjering går av. Arkivfoto: John Thys / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rutte har gått til kongen for å søke avskjed, opplyser TV-stasjonen Nos fredag ettermiddag. Det er varslet at statsministeren vil komme med en uttalelse litt etter klokken 14.

I flere år har skattemyndighetene «brutt grunnleggende rettsstatlige prinsipper», og familier er etterforsket for svindel med barnetrygd «for noe så enkelt som en administrativ feil, uten onde hensikter», skriver The Guardian om en rapport som ble debattert i Nederlands nasjonalforsamling denne uken. Eksempler er skjemaer som er fylt ut feil eller signaturer som mangler.

Tidligere sosialminister Lodewijk Asscher har trukket seg som leder av Arbeiderpartiet etter avsløringene. Han avviser at han visste at myndighetene «feilaktig gikk etter tusenvis av familier», men vedgikk at systemet har sviktet og «gjort regjeringen til folkets fiende».

Ønsket ikke å gå

Skandalen kommer drøyt to måneder før valget i Nederland, og statsminister Mark Rutte sa i forkant av fredagens avgjørelse at han ikke ønsket å oppløse dagens koalisjonsregjering. Han mener landet trenger stabilitet i koronapandemien. Partiene i den avtroppende koalisjonen sier de fortsatt står sammen om koronatiltakene i landet, som dermed fortsatt har støtte fra et flertall i nasjonalforsamlingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer