Nederlands kongepar i Norge: – Et flott sted å være

Nederlands kongepar er i Norge på sitt første offisielle statsbesøk. Onsdag spiste de lunsj på Akershus festning med det norske kongeparet og statsministeren.

Kong Willem-Alexander signerer gjesteboken før lunsj på Akershus festning sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, dronning Máxima og det norske kongeparet. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL
Kong Willem-Alexander signerer gjesteboken før lunsj på Akershus festning sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, dronning Máxima og det norske kongeparet. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL Vis mer
Publisert

– Vi har jo vært her mange, mange ganger på private besøk, fra nord til sør. Nordmenn og nederlendere har et veldig likt syn på mange ting, og det er et flott sted å være, sier kong Willem-Alexander til NTB onsdag.

Etter invitasjon fra kong Harald kom han og dronning Máxima til Norge tirsdag. Den nederlandske kongen, som også er pilot, var selv co-pilot på KLM-flyet til Oslo tirsdag. Han er glad for å være tilbake på norsk jord.

– Norge og Nederland er veldig likesinnede land, og vennskap må pleies. Derfor er det også veldig viktig å komme regelmessig tilbake, også i en offisiell sammenheng, sier 54-åringen.

Statsbesøket, som er kongeparets første i Norge, finner sted et drøyt år etter den opprinnelige planen.

– Det skulle egentlig skje i fjor, men ble dessverre utsatt ett år på grunn av covid. Men nå som vi er på vei ut av pandemien, den er vel og merke ikke over ennå, kan vi sakte, men sikkert begynne å se framover, sier kongen.

Onsdag deltok både det nederlandske og norske kongeparet på et arrangement om hatefulle ytringer og ytringsfrihet på Oslos nye hovedbibliotek, Deichmanske Bjørvika. Deretter gikk turen til Akershus festning, hvor kongeparene spiste lunsj med blant annet statsminister Jonas Gahr Støre.

Det nederlandske kongeparet skal torsdag reise nordover til Trondheim, hvor det er teknologi-, forsknings- og næringslivssamarbeid som står på agendaen, og de vil møte representanter for Sintef og NTNU. Det tre dager lange statsbesøket avsluttes med en korkonsert i Nidarosdomen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer