Nederland stenger delvis ned i tre uker

Nederlands statsminister Mark Rutte kunngjør en ny delvis nedstenging i tre uker. Også i andre europeiske land er nye coronarestriksjoner på vei.

Fredag kveld kunngjorde Nederlands statsminister Mark Rutte en ny, delvis coronanedstenging. Foto: NTB / AP
Fredag kveld kunngjorde Nederlands statsminister Mark Rutte en ny, delvis coronanedstenging. Foto: NTB / AP Vis mer
Publisert

De strenge tiltakene skal vare én uke lenger enn det landets smittevernmyndigheter har anbefalt.

– Det blir et hardt slag i noen uker fordi viruset er overalt, i hele landet, i alle sektorer og i alle aldre, sa Rutte under pressekonferansen fredag.

Fra lørdag av må serveringssteder og butikker, unntatt matbutikker, stenge klokka 19, mens befolkningen rådes til ikke å ha flere enn fire gjester på besøk og jobbe hjemmefra så mye som mulig.

Dette fører blant annet til at VM-kvalifiseringskampen mellom Nederland og Norge blir spilt foran tomme tribuner.

Nederland har nådd nye høyder i smittetrykk, som har ligget på 685,7 per 100.000 innbygger de to siste ukene. Det er nesten dobbelt så høyt som i Norge.

Sju av ti vaksinert

Fredag registrerte nederlandske myndigheter 16.287 nye smittetilfeller, som er 44 færre enn torsdag som var ny smitterekord.

72,5 prosent av landets 17 millioner innbyggerne er fullvaksinert. Til sammenligning er rundt 70 prosent fullvaksinert i Norge.

Nederland har så langt registrert 2,2 millioner smittede og totalt 18.612 coronarelaterte dødsfall siden starten av pandemien.

Også i andre deler av Europa stiger smittetallene dramatisk. I 44 regioner i Europa har pandemien forverret seg, opplyste EUs smittevernmyndighet ECDC tidligere denne uka.

Østerriksk nedstenging

I Østerrike er en nedstenging for uvaksinerte under oppseiling, opplyste statsminister Alexander Schallenberg torsdag.

Rundt 35 prosent av befolkningen i Østerrike er fortsatt ikke vaksinert, noe Schallenberg mener er «skammelig». Siden mandag har uvaksinerte blitt nektet adgang til restauranter, hoteller, frisører, idrettsstevner, skiheiser og andre tjenester.

Også i Tyskland, som også satte rekord med over 50.000 nye registrerte smittetilfeller torsdag, ventes myndighetene å skru til coronarestriksjonene neste uke.

(©NTB)

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer