Nazistene trodde de slapp unna etter krigen, så dukket nazijegerne opp

Nå begynner tiden å renne ut.

Nazistene trodde de slapp unna etter krigen, så dukket nazijegerne opp
(upublisert) Opprettet


Omlag seks millioner uskyldige mennesker mistet livet i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. De som ikke ble drept med det samme, ble gjerne sultet, torturert, utsatt for medisinske eksperimenter eller mishandlet.

Ved krigens slutt ble noen av krigsforbryterne stilt ansvarlig for sine handlinger, men mange ble aldri tatt. 

Flere flyktet til andre land hvor noen av dem fortsatt lever den dag i dag. De bosatte seg i vanlige nabolag blant vanlige mennesker, stiftet familie og skaffet seg vanlige jobber. I stor kontrast til tiden blant gasskamre og døde kropper, fortsatte de et tilsynelatende normalt liv. Og det er akkurat disse nazijegerne har viet livene sine til å finne.

SOL spesial er en historie i to deler:
Del 1: Tortur, massedrap og lampeskjermer av menneskehud: Dette er Hitlers kvinner

Helt siden krigens slutt jaktet Holocaust-overlevende Simon Wiesenthal på de gjenlevende naziforbryterne.
- Jeg vil at folk skal vite at nazistene ikke kunne drepe millioner av mennesker og komme unna med det, har den profilerte nazijegeren uttalt.

Han er ansvarlig for å ha fanget flere profilerte nazister. Etter å ha sporet opp «det tredje rikets sjefsbøddel», Adolf Eichmann, fikk Wiesenthal blod på tann og fortsatte jakten. Han sporet blant annet opp Gestapo-offiseren Karl Silberbauer, som var ansvarlig for arrestasjonen av Anne Frank, Franz Stangl og ni andre beryktede SS-offiserer.

Wiesenthal døde i 2005, men Simon Wiesenthal-senteret har fortsatt jakten. De fleste gjenlevende naziforbryterne er nå i 90-årene, og muligheten for å fange dem i live minsker for hver dag som går.

I 2013 intensiverte nazijegerne jakten, i håp om at de siste krigsforbryterne skulle bli straffeforfulgt, skriver VG. Direktør ved Simon Wiesenthal-senteret, Efraim Zuroff, mente den gang at det kunne være rundt 60 gjenlevende naziforbrytere som hadde god nok helse til å bli stilt for retten.

Samme år rettet senteret søkelyset mot Norge. Zuroff sier til NRK at historien om nordmenn som deltok i krigsforbrytelser, er et av de stygge skjelettene i vårt lands historie.

- Sann, offentlig informasjon er viktig. Det bør bli undervist om denne delen av krigshistorien i norske skoler. Dessuten er det selvsagt viktig å stille de som gjorde dette for retten, og det er rett å identifisere dem, sier Zuroff.

Det var boka «Nådeløse nordmenn» av Eirik Veum og en Brennpunkt-dokumentar, som vekket nazijegernes interesse for Norge. I dokumentaren innrømmet tidligere SS-soldat Olav Tuff at nordmenn deltok i krigsforbrytelser i Ukraina i 1941.

Veum mener at det blant de trolig flere hundre gjenlevende nordmennene som deltok på tysk side, kan være krigsforbrytere og personer som medvirket til massedrap. Forfatteren har selv møtt i underkant av 100 nordmenn som var på nazistenes side under krigen.

Simon Wiesenthal-senteret har en årlig liste over de mest ettersøkte krigsforbryterne etter andre verdenskrig. På ettersøktlisten finner vi én person som sist ble sett i Norge. Personen skal være ansvarlig for drapet på et ukjent antall jøder. En annen ble sist observert i Danmark.

Under andre verdenskrig var det tusenvis som jobbet på de mange konsentrasjonsleirene i Europa. Én av dem var tyske Oskar Gröning (94)kjent som «Bokholderen i Auschwitz».

Over 70 år har gått siden han ble SS-soldat i den beryktede konsentrasjonsleiren. Året var 1942 og han var 21 år gammel. Den første tiden jobbet han som regnskapsfører, før han ble satt til å ta hånd om bagasjen til de nyankomne fangene.

Allerede den første dagen i Auschwitz bevitnet han at SS-leger sendte uskyldige mennesker rett i gasskamrene.

– Jeg er sikker på at mellom 80 og 90 prosent av dem jeg så den dagen ble sendt rett i døden, sier Gröning i boken «Auschwitz: A New History» fra 2006.

Etter krigen levde han i flere tiår et vanlig liv i Tyskland, helt til han en dag kom i diskusjon med en mann i frimerkeklubben han tilhørte. Gröning valgte deretter å gå offentlig ut med sine opplevelser i Auschwitz, og fortelle hvordan han i alle år hadde levd med skrikene fra nazistenes gasskamre, skriver VG.

I fjor var det slutt. 94-åringen ble tiltalt for å ha medvirket til at 300.000 ungarske jøder ble sendt til gasskamre mellom mai og juli i 1944. For dette ble han dømt til fire års fengsel, melder Aftenposten

Selv om han ikke utførte selve gassingen av fangene, mente dommeren at han forsto hvilke grusomme handlinger som ble utført, skriver NY Times. Gröning har innrømmet at han visste om massedrapene som foregikk i Auschwitz under hans tid der.
– For meg er det ingen tvil om at jeg deler moralsk skyld, uttalte Gröning under rettssaken.

I rettssalen hadde over 50 Holocaust-overlevende og pårørende møtt opp for å følge saken.


– Jeg ber om tilgivelse, sa den daværende 93-åringen.


Det er ikke bare Gröning som har måttet stå til ansvar for sine gamle krigsforbrytelser. 11. februar i år møtte den tidligere SS-soldaten Reinhold Hanning (94) i retten i Tyskland.

Han var vakt i Auschwitz fra 1943 til 1944, da hundretusener ungarske jøder ble tilintetgjort. 94-åringen sto tiltalt for medvirkning til drap på 170.000 mennesker i dødsleiren, og ble anklaget for å ha deltatt i sorteringen av fangene.

– Gjennom sin rolle som vakt la han til rette for tusenvis av drap på fanger, sa aktor under åpningen av saken, ifølge Dagen.no.


I rettssalen ble han møtt av flere overlevende fra konsentrasjonsleiren. En av de som valgte å konfrontere den tidligere SS-vakten og fortelle om skrekkopplevelsene i Auschwitz, var 90-åringen Leon Schwarzbaum.
– Jeg var konstant redd for å dø av sult eller for å bli valgt ut til gasskammeret. Jeg drømmer fortsatt om det, fortalte han.Schwarzbaum ba også den tidligere SS-vakten om å legge alle kortene på bordet.


– Vi er omtrent på samme alder. Nå ønsker jeg at du forteller sannheten. Fortell hva du og dine kamerater gjorde.


Hanning risikerer mellom tre og 15 års fengsel for sine tidligere forbrytelser.

Av de over 6.000 SS-soldatene fra Auschwitz som overlevde krigen, er det færre enn 50 som har blitt dømt.

Tidligere i år ble SS-legen Hubert Zafke (95) tiltalt for medvirkning til over 3.500 drap.


Han var medisinsk ansvarlig i Auschwitz-Birkenau i en periode hvor det kom hundrevis av fanger til leiren med tog. En av fangene var blant annet den jødiske tenåringsjenta Anne Frank, skriver Dagen.no.


Som lege i Auschwitz jobbet Zafke daglig med syke fanger. I tillegg skal han hatt ansvar for å helle giftstoffet Zyklon-B i gasskamrene. 95-åringen har allerede tilbrakt tre år i fengsel for sine forbrytelser.


Ifølge The Guardian skulle en ny rettssak mot ham begynt tidligere i år, men på grunn av Zafkes dårlige helse ble saken stoppet. 95-åringen lider i dag av demens, og legen hans mener han ikke er skikket til å delta i retten.


I likhet med Zafke er også den tidligere SS-soldaten Gerhard Sommer (93) rammet av demens. Sommer var bare 12 år da han ble medlem av den nazistiske ungdomsorganisasjonen Hitlerjugend, eller «Hitlerungdommen».


Da han fylte 18 år vervet han seg i Waffen-SS, før han som 22-åring ble SS-soldat. Ifølge Time skal han ha medvirket til et massedrap på over 500 sivile, inkludert 119 barn, i en italiensk landsby under andre verdenskrig. Ofrene ble skutt, slått i hjel og brent til døde.

Sommer topper Simon Wiesenthals liste over de mest ettersøkte naziforbryterne i verden. 

I 2005 ble han, sammen med 10 andre tidligere SS-soldater, funnet skyldig av en italiensk domstol. Tyskland utleverte ingen av dem, og i 2012 droppet tyske påtalemyndigheter saken mot Sommer. De mente de ikke hadde nok bevis.

To år senere ble derimot saken gjenåpnet. Dette varte ikke lenge, da leger og spesialister konkluderte med at Sommer var uegnet for å gjennomgå en rettssak, skriver Independent.

Hadde rettssaken gått som normalt, ville han ifølge påtalemyndigheten blitt dømt for flere hundre drap.

SOL spesial er en historie i to deler:
Del 1: Tortur, massedrap og lampeskjermer av menneskehud: Dette er Hitlers kvinner

(FOTO: Tobias Schwarz, Dpa | Jim Mendenhall, AP | NTB Scanpix, Ap | Julian Stratenschulte/ AP | Friso Gentsch, DPA | Auschwitz-birkenau State Museum In Oswiecim, Epa)

KILDER: Simon Wiesenthal-senteret | VG | NRK | AftenpostenWikipedia | NY Times | Dagen | Daily Mail | Telegraph | The Guardian | Everipedia | Time | Independent

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer