Nazanin Zaghari-Ratcliffe løslatt og på vei hjem fra Iran

Britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe er på flyplassen i Teheran og skal forlate Iran, opplyser den britiske parlamentarikeren Tulip Siddiq.

Richard Ratcliffe, mannen til den fengslede bistandsarbeideren Nazanin Zaghari-Ratcliffe, demonstrerer utenfor det britiske utenriksdepartementet i november i fjor. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
Richard Ratcliffe, mannen til den fengslede bistandsarbeideren Nazanin Zaghari-Ratcliffe, demonstrerer utenfor det britiske utenriksdepartementet i november i fjor. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere opplyste Sky News at hun og den britisk-iranske pensjonerte ingeniøren Anooshesh Ashoori var løslatt og på vei til flyplassen i Teheran.

– Nazanin er på flyplassen i Teheran og på vei hjem, skriver Siddiq på Twitter onsdag, og iransk statlig TV opplyser at hun er overlatt til representanter for den britiske regjeringen.

Håpet vokste om at hun snart kunne løslates da Siddiq dagen før opplyste at Zaghari-Ratcliffe hadde fått tilbake sitt britiske pass i helgen, og at et britisk forhandlingsteam var i Teheran. Også statsminister Boris Johnson bekreftet at det var forhandlinger på gang.

Pågrepet med datteren

Zaghari-Ratcliffe jobber for Thomson Reuters Foundation og ble pågrepet på flyplassen i Teheran sammen med sin lille datter i april 2016 etter å ha besøkt familien i Iran.

Hun ble dømt for planer om å velte den iranske regjeringen, noe hun avviser, og hun satt over fem år i fengsel før hun ble løslatt og satt i husarrest i sitt eget hjem i Teheran. I fjor ble hun dømt til ytterligere ett år i fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon ved den iranske ambassaden i London i 2009.

Hennes mann Richard Ratcliffe har utrettelig jobbet for at hun skulle løslates, blant annet ved å presse på britiske myndigheter. Datteren, som nå er sju år gammel, har bodd med ham siden morens pågripelse.

Ashoori ble i 2017 dømt til ti års fengsel for å ha spionert for Israel, en anklage også han avviste tvert.

Britisk gjeld til Iran

Familiene både til Zaghari-Ratcliffe og Ashoori har vært overbevist om at de to ble holdt som gisler inntil Storbritannia betalte tilbake en gjeld på 400 millioner pund for militært utstyr.

Utenriksminister Liz Truss sa onsdag til BBC at hun prioriterer å betale gjelda til Iran. Men hun passer godt på å si at det ikke er noen sammenheng mellom de to tingene.

Storbritannia har alltid unnlatt å si at pågripelsen av de to og andre i iranske fengsler hadde noe med gjelda å gjøre. Den gjaldt militært utstyr som Iran hadde betalt for, men som ikke ble levert da shah-regimet ble styrtet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer