Corona:

Navnet ingen vil ha i 2020: - Det kunne vært et fint navn i fjor, men neppe i år

Til nå har ingen norske jenter blitt oppkalt etter helgenkvinnen Corona. Og det vil nok heller ikke skje framover, tror navneforsker.

Nybakte foreldre bruker fortsatt færre konsonanter, mye vokaler og gjerne to vokaler som står ved siden av hverandre, når de velger navnet til det nye barnet. Foto: Lise Åserud / NTB
Nybakte foreldre bruker fortsatt færre konsonanter, mye vokaler og gjerne to vokaler som står ved siden av hverandre, når de velger navnet til det nye barnet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– I fjor kunne Corona vært et fint navn, men det er neppe et navn som norske foreldre vil velge i år, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han tipper hvert år hvilke navn som er de mest populære når nybakte foreldre velger navn til barnet. Store samfunnshendelser er blant tingene som kan påvirke navnetrender.

Det er flere jenter rundt om i verden som i dag heter Corona, blant annet i Sverige og Nederland. Navnet er etter en katolsk helgenkvinne fra omkring år 100 i Syria, og betydningen er blomsterkrans eller krone.

– Etter krigen fikk mange norske gutter navnet Fred. De fleste som heter Fred i dag er født i 1945 og 1946, sier Utne.

Om pandemien skulle påvirke navn i dag, måtte det være et navn som uttrykker glede, en positiv verdi som går på håp og lys, som en motsetning til alt som skjer, mener han.

– Da kunne man på norsk valgt Håp. Men jeg har ikke sett noen tegn til dette.

120 år siden

En rekke ting spiller inn når foreldrene velger nye navn. Stor oppmerksomhet i mediene er alene ikke nok for at det skal slå an hos foreldrene. Navnet må også passe med andre trender i tiden. Da får navnene virkelig en dytt, som man så med Nora og William i TV-serien «Skam».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer