Navalnyjs nettverk stemplet som ekstremistorganisasjon

Russland har satt nettverket til regimekritikeren Aleksej Navalnyj på listen over terror- og ekstremistorganisasjoner.

Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj sitter fengslet og avsluttet nylig en sultestreik. Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj sitter fengslet og avsluttet nylig en sultestreik. Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettverket dukket opp på listen til Russlands finansielle overvåkingstjeneste Rosfinmonitoring fredag.

Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse FBK skriver på Twitter at «Navalnyjs hovedkvarter» er lagt til på lista.

– Men en slik organisasjon og juridisk person eksisterer rett og slett ikke. Hvordan kan en ikke-eksisterende organisasjon inngå i det offisielle registeret, spør stiftelsen.

Fra før av inneholder den russiske ekstremistlisten blant annet IS og al-Qaida. De har ikke lov å operere i Russland, og deltakelse kan straffes med lang fengselsdom.

Kontornettverk lagt ned

Torsdag ble det kjent at Navalnyjs nettverk av kontorer i Russland velger å stenge som følge av anklagene om ekstremisme.

– Dessverre er det umulig å jobbe under slike omstendigheter. Vi nedlegger offisielt nettverket av Navalnyjs hovedkvarterer, sa Leonid Volkov på meldingstjenesten Telegram.

Også FBK er ute i hardt vær. En domstol i Moskva besluttet tirsdag at stiftelsen må stanse alle aktiviteter i påvente av en kjennelse om deres lovlighet.

I forkant av domstolens avgjørelse uttalte Navalnyjs støttespillere at det vil være et stort tilbakeslag for gruppen hvis den blir stemplet som en ekstremistorganisasjon.

Men i motsetning til nettverket dukket FBK ikke opp på listen.

Sultestreiket

Navalnyj sitter fengslet i en fangeleir utenfor Moskva og avsluttet i forrige uke en over tre uker lang sultestreik.

Da han viste seg på en videolink fra et rettsmøte torsdag, så han avmagret ut, men han hadde likevel krefter til å hamre løs mot myndighetene i en følelsesladd tale.

Opposisjonspolitikeren ble pågrepet da han returnerte til Russland i januar. Han hadde da tilbrakt flere måneder i rehabilitering i Tyskland etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok.

44-åringen ble pågrepet siden han unnlot å melde seg ukentlig for politiet i Russland mens han lå på sykehus, i begynnelsen i koma, i Berlin. Det medførte at en betinget dom på to og et halvt års fengsel ble gjort ubetinget.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer