Nav tapte i Høyesterett - må trolig etterbetale foreldrepenger til tusenvis

Nav hadde ikke lov til å frata foreldrepenger til en nybakt far som søkte etter fristen, har Høyesterett slått fast.

Nav tapte i Høyesterett. Foto: Terje Pedersen / NTB
Nav tapte i Høyesterett. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Tusenvis av fedre som har opparbeidet rett til fedrekvote i foreldrepengeordningen, har mistet hele eller deler av kvoten fordi de søkte for sent – en frist satt av Nav.

Det var Gunnar O. Hæreid som saksøkte Nav. Han ble fratatt 67 av 75 dager med lønnet foreldrepermisjon. Nå har Høyesterett slått fast at Nav ikke hadde lovhjemmel til praksisen, melder Nav selv.

– Det har vært en lang kamp, sier Hæreid til Altinget.

Forventer etterbetaling

Saken har vært kjent som «fedrekvotefellen». Hæreid forventer at Nav skal rydde opp og etterbetale til alle fedre som har vært i samme situasjon.

Nav sier de skal vurdere hvordan dommen følges opp.

– Vi vil komme tilbake med nærmere informasjon på våre nettsider om hvem som er berørt og hvordan de skal forholde seg, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli.

Tusenvis av fedre

Etter at Hæreid klaget, tapte han først i Nav-systemet og deretter i Trygderetten. Han klagde så til Sivilombudet, som mente at hans lovtolkning var rett, men Nav føyde seg ikke. Hæreid gikk dermed til sak, hvor han tapte i lagmannsretten, men anket og vant i Høyesterett.

Antallet fedre som urettmessig har mistet foreldrepenger, er ikke kjent. Året før loven ble endret i 2020 var det 843 som mistet deler eller hele kvoten, ifølge Altinget. I rettssaken ble det brukt tall som 15.000, men det er et usikkert anslag.

(©NTB)