Nav-spådom: Flere utenfor arbeidslivet, men mangel på arbeidskraft

Nav har analysert trendene i arbeidsmarkedet fram mot 2035. Deres spådom er at arbeidsmarkedet blir mer ustabilt, og at folk må regne med hyppigere jobbskifter.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kaller spådommene om arbeidsmarkedet «et kjempeparadoks.» Foto: Lise Åserud / NTB
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kaller spådommene om arbeidsmarkedet «et kjempeparadoks.» Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

I tillegg venter de at Norge vil mangle arbeidskraft innen særlig yrkesfag og helsefag, at det er økt risiko for at flere havner utenfor arbeidslivet, og at folk må oppdatere kompetansen sin oftere, skriver NRK.

– Koronapandemien speeder opp omstillingsbehovene i arbeidslivet. Både arbeidsgivere og arbeidstakere må være forberedt på at arbeidslivet kan endre seg ganske raskt, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.

Nav skriver også at velferdsstaten vil utfordres av den aldrende og mer sentraliserte befolkningen.

Særlig ufaglærte i lavkompetansejobber risikerer å havne utenfor arbeidslivet, og det gir også risiko for at inntektsforskjellene fortsetter å øke. Imens vil høyt utdannede og yrkesfagutdannede ha lav arbeidsledighet, og dermed vil arbeidsgivere slite med å finne oppdatert kompetanse.

– Vi får både flere som risikerer å havne utenfor arbeidslivet, samtidig som vi kommer til å ha større behov for arbeidskraft. Det er et kjempeparadoks, når vi vet at Norge skriker etter faglært arbeidsplass i en normalsituasjon, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer