NAV med dystre spådommer for 2015 og 2016

Spår høyeste ledighet på ti år.

(upublisert) Opprettet

Dårlige tider i oljesektoren gjør at det blir flere arbeidsledige i år og neste år. Ledigheten blir den høyeste på ti år, anslår Nav.

Ifølge Nav vil det i år være i gjennomsnitt 82.000 personer som er registrert arbeidsledige. Neste år øker tallet til 92.000 mennesker. Dette utgjør henholdsvis 3 og 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Vi må ti år tilbake i tid for å finne en ledighet som var så høy.

– Selv om utviklingen har vært litt bedre enn ventet de siste månedene, tror vi fortsatt at ledigheten vil fortsette å øke. Vi opprettholder vårt anslag for i år og oppjusterer antallet ledige til neste år med 2.000 personer. Det betyr at om lag 10.000 flere enn i dag vil være arbeidsledige ved utgangen av året, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Den største økningen er ventet å komme blant ingeniører, IKT-arbeidere og industriarbeidere som jobber i tilknytning til oljesektoren. Samtidig vil fall i oljeprisen gi positive konsekvenser for tradisjonell eksportindustri, mener Nav.

– Fallet i oljeprisen har bidratt til en svekkelse av kronekursen, og det er godt nytt for bedrifter som lever av å selge varer og tjenester til utlandet. Det er også en bedring i de økonomiske utsiktene og dermed kjøpekraften til noen av våre viktigste handelspartnere, sier Monland. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.