Nav innrømmer ny EØS-feil

Nav har helt siden 1994 tolket reglene for familieytelser til folk som bor i utlandet, feil. Nå endrer de praksis og ber alle som er berørt, om å ta kontakt.

Illustrasjonsfoto. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Praksis er endret for barnetrygd, kontantstøtte og stønad til enslig mor eller far. Bakgrunnen for endringene er en uttalelse fra Efta-domstolen om at overgangsstønad til enslig mor eller far er en familieytelse.

– Vi ber de som tror de kan være berørt av endringene, om å ta kontakt med oss. Vi har ikke oversikt over hvem dette kan gjelde, og det vil derfor være svært vanskelig og tidkrevende å lete etter dem, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i Nav.

Avgjørelse i Efta-domstolen

For barnetrygd og stønad til enslig mor eller far gjelder praksisendringen med virkning fra 1. januar 1994.

For kontantstøtte gjelder endringen fra 1. august 1998, som er måneden ytelsen ble innført i norsk rett.

Efta-domstolen sier i sin uttalelse at overgangsstønad er en familieytelse, og at den derfor er omfattet av EUs trygdeforordning.

Helt siden 1994 har Norge lagt til grunn det motsatte – at dette ikke er omfattet av forordningen.

– Vi har på bakgrunn av uttalelsen gjennomgått og endret praksis for alle ytelser som er ansett som familieytelser etter EØS-regelverket, sier Bergli.

Gjelder foreldre som bor i andre EØS-land

NTB har kontaktet Nav og stilt flere spørsmål om saken. Blant annet om hvor mange de tror er omfattet av feiltolkningen. og om noen er blitt straffet for brudd på den tidligere tolkningen Nav har hatt av regelverket.

Endringene hos Nav innebærer blant annet at foreldre som bor sammen med barnet i et annet EØS-land. kan ha en selvstendig rett til familieytelser fra Norge.

– Det skal heller ikke lenger skilles mellom foreldre som aldri har bodd sammen, og gifte, skilte, separerte eller tidligere samboende foreldre. Endringen innebærer at også foreldre som aldri har bodd sammen, har rett til familieytelser fra Norge hvis en av foreldrene er omfattet av norsk trygdeordning, skriver Nav.

Trygdeskandale

Saken har klare paralleller til den såkalte trygdeskandalen, som sprakk i 2019. Da ble det avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på sviktende grunnlag nektet nordmenn å ta med trygdeytelser til andre medlemsland i EØS.

I NRK-podkasten "Sophie og Fetisha" bryter Sophie Elise Isachsen tausheten om kritikken hun og NRK har fått den siste uka. Video/lyd: NRK Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Etter 2012 kan over 80 personer ha blitt uriktig dømt for trygdesvindel, 48 av disse til ubetinget fengsel.

I tillegg fikk mange tusen uriktige krav fra Nav om tilbakebetaling av trygdeytelser.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer