Nav-direktøren har fått sparken

- Ønsker ny ledelse.

(upublisert) Opprettet

Dagen etter at en ekspertgruppe la fram forslag om reformer i Nav, har toppleder Joakim Lystad fått sparken.

– Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ønsker ny ledelse i Nav. Joakim Lystad fratrer derfor sin stilling, heter det i en pressemelding fra departementet fredag formiddag.

Frp-statsråden holder pressekonferanse om avgjørelsen klokken 10.30. Lystad har til nå ikke besvart NTBs henvendelser.

Utskiftingen i toppen av Arbeids- og velferdsetaten skjer etter en urolig periode med kritiske rapporter fra Riksrevisjonen og kontrollhøringer på Stortinget om de mye omtalte IKT-problemene i Nav.

Ny rapport

Torsdag la en ekspertgruppe under ledelse av tidligere KS- og NHO-topp Sigrun Vågeng fram en rapport som slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.

– Bare 3 prosent av 7 millioner brukermøter hos Nav handler om kontakt med arbeidsgiverne, påpekte SIFO-sjef Sigrun Vågeng da hun overleverte ekspertrapporten til Eriksson.

Utvalget foreslår å redusere antall Nav-kontorer, styrke kompetansen og gi kontorene mer myndighet og frihet til å utforme tiltak som passer den enkelte. De lokale Nav-lederne og veilederne må få slippe omfattende prosedyrekrav og regler.

– Vi må bli flinkere til å hjelpe flere inn i arbeidslivet, da må vi ha bedre kompetanse i Nav på arbeidsmarkedet og en ny tenkning om hvordan vi skal følge opp brukeren tett inn i arbeidslivet, sa Eriksson til NTB torsdag.

Kostnadssmell

Da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avholdte sin andre høring om dataproblemene i Nav i februar, anslo Joakim Lystad at datamoderniseringen blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn antatt i 2011.

På Stortinget fryktes det at prosjektet blir enda dyrere.

– De var veldig trygge på tallene i november, men har helt andre tall nå, sa leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Han fikk følge av Høyres Michael Tetzschner.

– Det er ganske utilfredsstillende at det som var et sikkert tall i november, nemlig 3,3 milliarder kroner, nå er blitt et nytt sikkert tall som er 1,5 milliarder høyere, sa Tetzschner.

– Da føler jeg at man ikke har helt styring eller heller ikke vil meddele hva som er i ferd med å skje, fordi dette tallet var tilgjengelig bare tre uker etter første høring, men da bare via pressen, tilføyde han.

Konsulenter

Også Arbeids- og velferdsetatens bruk av konsulenter er tema for Stortingets kontrollkomité. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har lovet full gjennomgang av pengebruken.

– Jeg har forståelse for de spørsmål som blir reist. 9,6 milliarder kroner i årene 2006-2014 vil for folk flest oppfattes som et meget høyt beløp, sa Eriksson under kontrollhøringen 2. februar. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.