Arbeidsavklaringspenger

Nav: 3.100 flere får sosialhjelp etter strengere AAP-regler

Navs statistikksjef mener regjeringens regelinnstramming for arbeidsavklaringspenger utvilsomt har ført til at mange flere trenger sosialhjelp.

I en rekke artikler i Dagsavisen har leger, advokater, foreninger og enkeltpersoner fortalt at mange har endt på økonomisk sosialhjelp som følge av AAP-innstrammingen, men først nå har Nav tallfestet hvor mange det har vært snakk om. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I en rekke artikler i Dagsavisen har leger, advokater, foreninger og enkeltpersoner fortalt at mange har endt på økonomisk sosialhjelp som følge av AAP-innstrammingen, men først nå har Nav tallfestet hvor mange det har vært snakk om. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I en kronikk skriver statistikksjef Ulf Andersen at det er blitt 3.100 flere sosialhjelpsmottakere med det nye AAP-regelverket. Beregningen er basert på foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå, og Nav vil gjøre mer dyptgående analyser av effekten av AAP-innstrammingen i løpet av 2019.

– Det store spørsmålet i debatten har vært om regelendringen har ført til at flere går over på sosialhjelp. Den har utvilsomt gjort det, skriver Andersen.

Arbeidsavklaringspenger er en trygdeytelse finansiert av staten, mens økonomisk sosialhjelp utbetales av kommunene. Nav har derfor også regnet på utgiftsøkningen kommunene har hatt som følge av innstrammingen. Fra 2017 til 2018 økte utgiftene til sosialhjelp i Norge med rundt 500 millioner kroner. En tredel av økningen gjelder tidligere AAP-mottakere som har havnet på sosialhjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer