Nato-topp advarer: Russland er på ingen måte nede for telling

De russiske styrkene har nok fått noen skrammer, men er på ingen måte nede for telling i Ukraina, advarer lederen for Natos militærkomité, admiral Rob Bauer.

Lederen for Natos militærkomité, admiral Rob Bauer, advarer mot å undervurdere Russlands militære kapasiteter. Her under et besøk i Norge i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB
Lederen for Natos militærkomité, admiral Rob Bauer, advarer mot å undervurdere Russlands militære kapasiteter. Her under et besøk i Norge i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Vi må aldri undervurdere russerne og deres evne til å slå tilbake, sier Bauer.

Mandag presenterte den nederlandske admiralen en omfattende fornyelse av Natos militære planer, som Nato-landenes ledere med president Joe Biden i spissen ventes å vedta under toppmøtet i Vilnius neste uke.

Nato er ikke direkte involvert i krigen i Ukraina, men forsyner landet med store mengder våpen og bygger også opp egne styrker i Russlands naboland.

Skal økes

Rundt 40.000 soldater er nå i beredskap fra Estland i nord til Romania ved Svartehavet. Rundt 100 Nato-fly er i lufta daglig, og 27 marinefartøy opererer i Østersjøen og Svartehavet. Antallet ventes å øke.

Med sin nye plan tar Nato sikte på å kunne sette inn opptil 300.000 soldater på østflanken i løpet av 30 dager. Planen deler området inn i tre – Nordområdene og Atlanterhavet, en sone nord for Alpene og en tredje sone i Sør-Europa.

Ifølge Bauer tar planen utgangspunkt i hvilke styrker Russland disponerte før de gikk til krig mot Ukraina i februar i fjor. Landets hær er siden påført tap, men ikke marinen og flyvåpenet, sier han.

Veldig dyktige

94 prosent av Russlands bakkestyrker er nå involvert i Ukraina, ifølge Bauer.

– Rent generelt ser vi at russerne er forsiktige rundt Nato. De ønsker ikke konflikt med Nato. Jeg tror det er et tegn på at de er svært, svært opptatt, sier han.

– På bakken tror jeg ikke de har styrker som kan utrette stort andre steder, legger Bauer til.

– Men vi er overbevist om at russerne kommer til å reise seg igjen. Vi vil fortsatt se på dem som en alvorlig trussel. Til havs og særlig i lufta og verdensrommet er de fortsatt veldig, veldig dyktige. Det er de selvsagt også når det gjelder atomvåpen, sier Bauer.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer