Nasjonalt utbrudd av Salmonellainfeksjon

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien Salmonella Napoli.

FHI, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og en rekke kommuneoverleger jobber nå med å finne årsaken til utbruddet. Foto: Lise Åserud / NTB
FHI, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og en rekke kommuneoverleger jobber nå med å finne årsaken til utbruddet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt er det påvist smitte hos sju personer som er bosatt i ulike deler av landet. De smittede personene ble syke fra slutten av august og fram til slutten av september.

Smittekilden er foreløpig ukjent, men bakterien smitter som oftest gjennom matvarer, opplyser FHI.

– Mattilsynet innhenter informasjon fra de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

De vanligste symptomene på salmonellainfeksjon er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.

Mæland anbefaler god kjøkkenhygiene og god håndhygiene for å hindre smitte.

– Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper bakteriene, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer