Nasa vil forsøke å avlede asteroide

Nasa vil styre et romfartøy i en hastighet på 24.000 kilometer i timen inn i en asteroide, i det de kaller en test av «planetforsvar». Testen skjer i november.

Et treff fra en så stor asteroide som dette ville utryddet alt liv på jorden. Nå vil Nasa finne ut om man får en asteroide til å endre kurs ved å gi den en dytt. Illustrasjon: Nasa/ NTB
Et treff fra en så stor asteroide som dette ville utryddet alt liv på jorden. Nå vil Nasa finne ut om man får en asteroide til å endre kurs ved å gi den en dytt. Illustrasjon: Nasa/ NTB Vis mer
Publisert

I Hollywood-storfilmen «Armageddon» fra 1998 forsøker Bruce Willis og Ben Affleck å redde jorda fra i bli truffet av en asteroide. Planeten vår står ikke overfor en lignende trussel, men Nasa planlegger likevel å teste om man på dette viset kan nøytralisere en asteroide med kurs mot jorda.

Prosjektet har forkortelsen DART (Double Asteroid Redirection Test), og prislappen vil være rundt 330 millioner dollar, drøyt 2,8 milliarder kroner, opplyste Nasa torsdag.

– Selv om vi ikke per nå kjenner til en asteroide som er på kollisjonskurs med jorda, vet vi at det finnes mange asteroider der ute som er i nærheten av jordkloden, sa Lindley Johnson, som leder Nasas avdeling for planetforsvar.

– Nøkkelen til planetforsvar er å finne dem i god tid før de truer med å ramme jorda. Vi ønsker ikke å havne i en situasjon der en asteroid har kurs mot jorda, og at vi da må teste denne muligheten, la han til.

Romfartøyet skal være om bord en Falcon 9-rakett fra SpaceX, og skytes opp 23. november fra California. Går alt som planlagt, vil sammenstøtet med asteroiden, som befinner seg knapt 11 millioner kilometer unna jorda, finne sted en gang mellom 26. september og 1. oktober neste år.

TREKKER SEG: Det blir en overraskende exit i utslagskonkurransen i «71 grader nord». Video: Discovery Vis mer

Raketten skal ikke ødelegge asteroiden, men den vil dulte borti den og slik forstyrre kursen, ifølge Nancy Chabot, som har vært med på å bygge Dart-fartøyet. Formålet er å finne hjelpe forskerne med å finne ut hvor mye momentum som trengs for å avlede en asteroide, i tilfelle vi havner i et scenario der en er på vei mot jorda.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer