Nasa: - I dag bringer vi menneskeheten banebrytende bilder

Nasa har publisert nye bilder tatt av romteleskopet James Webb. Ifølge forskerne er dette starten på en ny era innen hvordan vi betrakter universet.

Bildet av stjernetåken Carina viser det forskerne omtaler som «kosmiske klipper». Foto: NASA, Esa, CSA, and STScI via AP / NTB
Bildet av stjernetåken Carina viser det forskerne omtaler som «kosmiske klipper». Foto: NASA, Esa, CSA, and STScI via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– I dag bringer vi menneskeheten banebrytende bilder av kosmos fra James Webb-teleskopet, bilder som verden aldri har sett før, sier Nasa-sjef Bill Nelson.

Bildene viser at teleskopet vil hjelpe oss med å finne svar på spørsmål som vi ennå ikke vet å stille – spørsmål som vil hjelpe oss til å forstå universet bedre og menneskehetens plass i det, ifølge Nelson.

– Dette er starten på en ny era innen betraktning av universet og spennende vitenskapelige oppdagelser med Webb, sier Günther Hasinger, vitenskapsdirektør i Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa).

Denne presentasjonen av galaksesamlingen Stephans kvintett er satt sammen av nesten 1.000 enkeltbilder, ifølge Nasa. Foto: NASA, Esa, CSA, and STScI via AP / NTB
Denne presentasjonen av galaksesamlingen Stephans kvintett er satt sammen av nesten 1.000 enkeltbilder, ifølge Nasa. Foto: NASA, Esa, CSA, and STScI via AP / NTB Vis mer

Mandag publiserte Nasa det dypeste og skarpeste infrarøde bildet som er tatt av det tidlige universet. Deler av bildet som er tatt av teleskopet, viser lys som ble dannet ikke lenge etter Big Bang, som skjedde for 13,8 milliarder år siden.

Enda flere bilder

Tirsdag ble flere bilder vist fram i et direktesendt arrangement hos Nasa.

Et av dem viser stjernetåken Carina, og forskerne omtaler det vi ser, som «kosmiske klipper». Bildet viser de tidlige fasene av en stjernes fødsel. Teleskopet kan studere gassen og støvet som har dannet stjernene.

Dette kombinasjonsfotoet som Nasa offentliggjorde tirsdag, viser observasjoner fra Den sørlige ringtåken i nesten infrarødt lys (til venstre) og middels infrarødt lys (til høyre). Bildene er tatt av James Webb-teleskopet. Foto: NASA, Esa, CSA, and STScI via AP / NTB
Dette kombinasjonsfotoet som Nasa offentliggjorde tirsdag, viser observasjoner fra Den sørlige ringtåken i nesten infrarødt lys (til venstre) og middels infrarødt lys (til høyre). Bildene er tatt av James Webb-teleskopet. Foto: NASA, Esa, CSA, and STScI via AP / NTB Vis mer

Teleskopet har også fanget et bilde av en gassky rundt en døende stjerne i Den sørlige ringtåken rundt 2.000 lysår unna.

Et annet bilde viser detaljer fra WASP-96b, som er en varm og oppblåst planet utenfor vårt solsystem. Det er klare tegn til vann, sammen med bevis på tåke og skyer som tidligere av planeten ikke klarte å finne.

Uovertrufne detaljer

Det ble også presentert et bilde av Stephans kvintett, som er en samling av fem galakser i stjernebildet Pegasus. Den avdekker sammensetningen av gasser nær et supermassivt sort hull.

– Nå kan forskere få et sjeldent syn – med uovertrufne detaljer – av hvordan samspillende stjerner utløser stjernedannelser hos hverandre og hvordan gassen i disse galaksene blir omrørt, skriver Esa i en pressemelding.

Liv på andre planeter?

Til NRK sier fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter at den nye teknologien øker håpet om å finne liv på andre planeter.

– Nå er sjansene store. Ikke nødvendigvis for å finne intelligent liv, men kanskje en fotosyntese, plante eller noe slags dyr. Det kan hende skjer i vår livstid, sier han.

Brekke beskriver dagen «litt som julaften» for de interesserte.

Bildet som Nasa offentliggjorde mandag, viser galakseklyngen SMACS 0723 og er tatt av romteleskopet James Webb. Dette er det første bildet fra dette teleskopet, som er laget for å se langt tilbake i tid. Foto: Nasa / Esa / CSA via AP / NTB
Bildet som Nasa offentliggjorde mandag, viser galakseklyngen SMACS 0723 og er tatt av romteleskopet James Webb. Dette er det første bildet fra dette teleskopet, som er laget for å se langt tilbake i tid. Foto: Nasa / Esa / CSA via AP / NTB Vis mer

– Vi kan se igjennom tåker som vi tidligere har slitt med å se gjennom. Dette betyr at vi kan studere nyfødte stjerner og solsystemer som er i ulike aldre, og det kan det hjelpe oss med å forstå vårt eget solsystem, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer