Nasa har skutt opp romfartøy mot asteroide

Nasa skjøt opp en satelitt onsdag morgen, som skal forsøke å avlede en asteroide.

Nasa skjøt opp en satelitt onsdag morgen, som skal forsøke å avlede en asteroide. Etter planen skal fartøyet, som blir kalt Dart, treffe asteroiden i oktober neste år. Foto: Bill Ingalls / NASA via AP / NTB
Nasa skjøt opp en satelitt onsdag morgen, som skal forsøke å avlede en asteroide. Etter planen skal fartøyet, som blir kalt Dart, treffe asteroiden i oktober neste år. Foto: Bill Ingalls / NASA via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Asteroiden Dimorphos er målet for operasjonen. Romfartøyet ble sendt opp fra Vandenberg Space Force Base i California med en Falcon 9-rakett fra Elon Musks SpaceX kl 07:21 norsk tid.

Dimorphos er omtrent 160 meter bred, og går i bane rundt en større asteroide. Ingen av dem kommer nærme nok til jorda til å utgjøre en trussel.

Dette er det første forsøket noensinne på å endre banen til en asteroide. Prosjektet har en prislapp på 330 millioner dollar, nesten tre milliarder norske kroner.

Etter planen skal fartøyet, som blir kalt Dart, treffe Dimorphos i oktober neste år, når asteroidene er på sitt nærmeste til jorda - 11 millioner kilometer unna.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer