Black Week, Black Friday, Black Weekend

Når er Black Friday 2021

Black Friday nærmer seg med stromskritt og en rekke butikker og kjeder kjører tilbud hele uken.

Hundrevis av kunder stormer butikkene i morgentimene på Oslo Fashion Outlet i Vestby på jakt etter gode tilbud i forbindelse med Black Friday. Foto: Heiko Junge / NTB
Hundrevis av kunder stormer butikkene i morgentimene på Oslo Fashion Outlet i Vestby på jakt etter gode tilbud i forbindelse med Black Friday. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Black Friday lander i år på den 26.november. Allerede uken eller ukene som leder opp til dette er det flere butikker som tjuvstarter tilbudene og kjører det som heter «Black Week».

Hva er Black Friday

Black Friday, eller svart fredag oversatt til norsk, er en årlig handledag som kommer i slutten av november. Dagen faller alltid på fredagen etter feiringen av høsttakkefesten eller Thanksgiving - som alltid er den fjerde torsdagen i november, og er en årlig tradisjon som er hentet fra USA og Canada.

Allerede på 1950-tallet startet Black Friday som er kommersiell kjøpefest. Det finnes ulike teorier om opprinnelsen, hvorav en er at dagen etter høsttakkefesten Thanksgiving var en fridag og derfor egnet til innkjøp.

Ifølge Store norske leksikon var en viktig hendelse for spredningen av oppmerksomheten rundt denne dagen kaoset som oppsto i Philadelphias handlestrøk en fredag etter høsttakkefesten Thanksgiving på 1960-tallet. Flere overivrige kunder startet å plyndre flere butikker.

I dag er Black Friday som tidligere nevnt utvidet til flere dager og i dag snakkes det ofte om Black Week eller Cyber Week.

I Norge ble Black Friday ble introdusert i 2010 av Oslo Fashion Outlet i Vestby.

Hvorfor heter det Black Friday

Som tidligere nevnt er Black Friday er kommersiell handledag som har kommet til Norge fra USA og Canada. Navnet Black Friday derimot kommer fra fargen på regnskapstallene. Professor Tor W. Andreassen har tidligere forklart til TV 2 at dette er dagen som er vendepunktet for handelsstanden. Rosa regnskapstall blir røde, før de igjen blir svarte - altså at butikkene går i pluss.

Hva er Black Week

Black Week er kort forklart en utvidelse av den ene handledagen Black Friday. Dagen har blitt utvidet til tre, fire dager eller en hel uke. Uken blir gjerne koblet til ulike kampanjer i netthandelen, men har også blitt tatt i bruk av fysiske butikker de siste årene.

Tidligere har Birgitte Lysholm i Vi.no skrevet at «Det er ingenting som heter Black Weekend, langt mindre Black Week» og at det finnes bare én ellevill salgsdag i november, den heter Black Friday, og den har ingenting i Norge å gjøre.

Hun er ikke alene om kritikken. Den har haglet fra mange hold. Flere mener at mindre butikker ikke tjener på dette, mens andre argumenter har vært det unødvendige kjøpepresset og en uønsket forbruksvekst. NRK publiserte i 2014 en artikkel hvor Arild Hermstad fra Fremtiden i våre hender beskriver bilder av« desperate mennesker, som skal ha ting de ikke trenger» og at det «viser shoppingkulturens triumf over det ansvarlige forbruket».