– Når du blir med i IS spør de: «Hvem vil være en martyr», så rekker folk opp hendene

Derfor blir mennesker lokket til Den islamske staten.Væpnede terrorister slo til mot seks forskjellige steder i Paris om kvelden fredag 13. november.

Det tok ikke lang tid før terrorgruppen Den islamske staten (IS) tok på seg skylden for angrepet, hvor minst 129 personer ble drept og 350 såret.

I et intervju med The Daily Beast sto nylig en IS-avhopper fram og fortalte om hvordan det var å leve under et IS-styre. Mannen, som går under pseudonymet Abu Khaled, hevder å ha vært medlem av sikkerhetstjenesten til IS - og forklarer at mange velger å bli en del av IS fordi de er desperate etter penger.

- Jeg leide et hus som ble betalt av IS. De betaler for huset og elektrisitet, i tillegg fikk jeg ekstra penger for min kone, forteller han og forsetter:

- Jeg fikk 50 dollar for min kone, og om du har barn får du 35 dollar for hver unge. De betaler også 50 dollar for foreldrene dine. Dette er en velferdsstat. 

Videre forteller han at de som er selvmordsbomber velger det selv.

- Når du blir med i IS spør de: «Hvem vil være en martyr», så rekker folk opp hendene.

Les også: Eksperter: Derfor blir noen terrorister

Les også: Dette er grunnen til at PST nå kaller IS for «Daesh»

- IS bygger opp mye kjærlighet og lojalitet


Den norsk-pakistanske regissøren Deeyah Khan har også forsøkt å grave i hva som gjør at unge menn i Vesten slutter seg til den voldelige ekstremistgruppa IS.

I et intervju med NRK Debatt forteller hun at hun har møtt ungdommer, tidligere terrorister og voldelige ekstremister for å forstå hvorfor mange blir radikalisert og er villige til å ta liv i religionens navn.

– Ungdom som aldri føler de er gode nok, møter en brutal terrororganisasjon som tilbyr alt de savner, sier Khan til NRK Debatt.

(FOTO: Fredrik Solstad / VG / NTB scanpix)

Hun forklarer at de som rekrutterer folk til Den islamske staten (IS), bruker hundrevis av timer på å hjernevaske bare én person.

– IS bruker tid på å finne ut hva de liker og misliker, hva slags problemer man har hjemme og hvilke drømmer de har for seg selv og verden. IS bygger opp mye kjærlighet og lojalitet gjennom én én-til-én-kommunikasjon, sier hun.