Ny smitterekord

Nakstad: Vaksineeffekten er ikke nok til å snu trenden

Det siste døgnet er det registrert 2.126 koronasmittede i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke og ny smitterekord.

Det siste døgnet er det registrert 2.126 koronasmittede i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste antall smittede registrert i Norge siden pandemien startet. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Det siste døgnet er det registrert 2.126 koronasmittede i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste antall smittede registrert i Norge siden pandemien startet. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall smittede er det høyeste som er registrert her i landet siden pandemien brøt ut.

Forrige rekord ble satt 1. november, da med 1.973 tilfeller, viser tallene fra Folkehelseinstituttet.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 1.467 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.098, så trenden er stigende.

Vaksineeffekten ikke nok mot smitten

Vaksineeffekten er ikke nok til å snu smitteøkningen, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Dessverre ser vi at smittetallene fortsetter å stige, selv om vi er litt usikre på om flere nå tester seg, og at vi dermed fanger opp flere av mørketallene. Når vi se på sykehusinnleggelser de siste ukene, er tendensen likevel klar; det blir stadig flere covid-19-pasienter som trenger behandling. Vaksineeffekten er ikke nok til å snu trenden nå, sier Nakstad til NTB.

– Vi må hjelpe til ved å følge lokale råd, holde oss hjemme ved sykdom og vaksinere oss slik vi blir anbefalt. Bare da vil vi klare å beholde den normale hverdagen vi ønsker oss gjennom vintersesongen, fortsetter han.

Kan komme tiltak

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier at de jobber med råd.

– Jeg kan bekrefte at vi jobber intensivt med råd til regjeringen om tiltak fremover. Her gjør vi sammen med Helsedirektoratet både vurderinger av måter å få dagens tiltak til å virke bedre på, og vurderinger av nye tiltak, sier hun til NTB.

Helsedirektør Bjørn Guldvog gikk tirsdag ut og sa at det nå er nødvendig å gå gjennom hele tiltakskjeden og se om det er nødvendig å justere på tiltakene.

Han varslet at det vil komme råd om nasjonale tiltak. Han nevnte stikkprøvekontroller på grensen og tiltak rundt uvaksinert helsepersonell med pasientkontakt.

– Vi har gitt et oppdrag til etatene våre om å fortløpende vurdere behovet for regionale og nasjonale tiltak. Dersom vi får anbefalinger om dette, vil vi raskt ta stilling til det, har helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tidligere sagt til NTB.

Sykehusinnleggelser

Tirsdag var 187 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve færre enn dagen før.

45 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er fire færre på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 8,1 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 220.513 personer testet positivt.

Til nå har 4.213.336 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.758.932 personer har fått andre dose.

Dødsfall

Til sammen er 924 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,7 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer