Nakstad: Mer smittsomme varianter kan være i flertall om få uker

I uke 4 og 5 ble det funnet mer smittsomme virusvarianter i rundt 8 prosent av smittetilfellene. Om få uker kan variantene dominere smittebildet.

– En smitteførende person kan derfor i verste fall bli opphav til 10 nye smitteklynger i løpet av en uke, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– En smitteførende person kan derfor i verste fall bli opphav til 10 nye smitteklynger i løpet av en uke, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Hvis vi ikke klarer å slå ned de lokale utbruddene med britiske og sørafrikanske virusvarianter, vil de raskt få fotfeste og øke i antall. Da kan de i løpet av få uker utgjøre flertallet av alle koronatilfeller i Norge, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en epost til NTB.

Han forteller at av de snaut 4.000 smittetilfellene som ble påvist i uke 4 og uke 5, er drøyt 300 med den britisk virusmutasjonen, samt et titalls med sørafrikansk mutasjon.

– Det vil si at rundt 8 prosent av alle personer som fikk påvist koronavirus disse to ukene hadde en mer smittsom variant, sier Nakstad.

Utbrudd

Fredag ble det registrert 425 nye smittetilfeller i Norge. Det er over dobbelt så høyt som snittet den siste uken og det høyeste siden 21. januar.

Dette skyldes derimot etterregistrering etter en teknisk feil. Ifølge FHI er det fremdeles en svak nedgang i antall smittede i Norge. Antall meldte koronatilfeller basert på prøvedato så langt i uke seks er 1.136, mot 1.222 på samme tid i uke fem.

Kurven har likevel flatet ut de siste par ukene etter en kraftig nedgang i deler av januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer