Nakstad: Kan bli behov for strengere lokale tiltak i månedene framover

Espen Nakstad sier det er en vanskelig balansegang å åpne Norge opp når det vil føre til mer smitte. Det ligger an til store forskjeller i tiltaksnivå i Norge.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Den assisterende helsedirektøren sier den nasjonale gjenåpningen regjeringen legger opp til at skal skje neste torsdag, vil kunne føre til økt smitte.

– Det er en vanskelig balansegang framover, fordi gjenåpningen vil føre til økt kontakt mellom mennesker og dermed økt smitte, mens vaksineringen har motsatt effekt, sier Nakstad til NTB.

Han sier det blir avgjørende at R-tallet, som sier hvor mange en smittet smitter videre, ikke stiger for mye når Norge gjenåpnes.

– For at R-tallet ikke skal stige for mye, tror jeg vi fortsatt er avhengige av at kommuner håndterer utbrudd målrettet og raskt de neste én til to månedene, sier Nakstad.

– Da blir det ingen ny, stor smittebølge, og heller ikke så mange flere innleggelser i uvaksinerte aldersgrupper, legger han til.

Blir store forskjeller

Også statsminister Erna Solberg (H) understreket fredag at selv om Norge åpner opp, vil kommuner som har utbrudd, være nødt til å ha strenge regler fortsatt.

– Det betyr at vi går inn i en periode hvor det vil bli større forskjeller i smittevernreglene, sier Solberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer