Nakstad håper på mer normal sommer, men frykter ny bølge

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad håper varmere vær og fortsatt gode smittevernrutiner kan gi en mer normal sommer.

Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Berit Roald / NTB
Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

– Dersom mange tenker at faren er over og slutter å forholde seg til smittevernråd før de er vaksinert, kan vi imidlertid risikere en tredje smittebølge som fører til mange sykdomstilfeller og innleggelser i uvaksinerte aldersgrupper. Det skriver Espen Nakstad i en epost til NTB.

Flere gode vaksinenyheter gir håp om at mer normale tider nærmer seg raskere. Fredag ble blant annet en ny EU-avtale med Biontech/Pfizer, som sikrer Norge opp mot 3,5 millioner flere vaksinedoser, kjent.

Lokale utbrudd

– Hvis alt går knirkefritt her, vaksinene som er underveis til godkjenning blir godkjent og alt blir produsert og levert som skissert, så kan vi tilby vaksine til de fleste som er over 18 – før sommeren, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB fredag.

Vold tror den litt lavere nedgangen i antall smittede denne uken kan skyldes lokale utbrudd.

– Det kan skyldes lokale utbrudd som har ført til et økende antall meldte tilfeller, men dette vet vi ikke sikkert ennå, og vi kommer tilbake i ukerapporten på onsdag om vurderinger av status og mulige årsaker, sier Vold til NTB lørdag.

Fullvaksinering et vendepunkt

Nakstad er tydelig på at det er nettopp fullvaksinering av hele befolkningen som vil være det store vendepunktet.

– På det tidspunktet da alle i den voksne delen av befolkningen er tilbudt vaksine vil veldig mye av samfunnslivet bli normalt igjen, sier Nakstad.

– Fram til det er det smittesituasjonen som er mest avgjørende for hvilke tiltak man må ha. Smittesituasjonen avhenger først og fremst av hvor mange uvaksinerte personer som har kontakt med hverandre, sier han.

Flere vaksiner

Norge vil få levert ytterligere 2,4 millioner doser av Biontech/Pfizer-vaksinen, med opsjon på ytterligere 1,1 millioner doser. Men bare en tredel, 840.000, av de ekstra vaksinedosene kan komme i andre kvartal.

Norge har avtale om å levering av nærmere 2 millioner doser av Modernas vaksine, en avtale som kan bli utvidet. AstraZeneca-vaksinen er også godkjent for bruk i Norge. I første omgang er det snakk om rundt 200.000 doser.

Fredag ble det også kjent at EU har startet prosessene som kan ende med godkjenning av den tyske Curevac-vaksinen. Her har Norge en avtale om rundt 2 millioner doser i 2021, ifølge FHI.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer