Nakstad frykter spesielt én ting utover våren: - Kan føre til ganske store utbrudd

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har håp om en generell smittenedgang i Norge de kommende ukene, men frykter hva våren vil bringe med seg.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad øyner håp om bedring i smittesituasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad øyner håp om bedring i smittesituasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Når påsken er over og vi går inn i våren og forsommeren vil det nok være lettere for folk i storbyene å møte venner utendørs, sykle til jobb og begrense kontakt med andre innendørs. Dette vil kunne begrense smittespredningen noe i byområdene med størst smittepress, sier han til NTB.

– Likevel frykter vi at det også blir flere fester og sosiale sammenkomster utover våren i aldersgrupper der det fortsatt er mange smittede. Det kan fort føre til ganske store smitteutbrudd fordi de virusvariantene som dominerer i Norge og verden nå er betydelig mer smittsomme enn før.

De siste dagene har smittetallene i Norge gått noe ned. Det kan skyldes at færre tester seg i påskeferien, mener Nakstad.

– Men så lenge andelen positive prøver ikke øker dramatisk blant dem som tester seg, ser det ut som det også er en reell nedgang. R-tallet er nok nærmere 1,0 i Norge nå, men det er store regionale forskjeller, sier han.

Utbrudd

Onsdag sist uke kom regjeringen med nye innstramminger som skal gjelde over påskehøytiden. Det gir Nakstad håp om smittenedgang nasjonalt.

– Enkelte bykommuner vil kunne få smitteøkning gjennom påsken knyttet til utbrudd blant unge voksne som har mye sosial kontakt. Vi ser tegn til dette blant annet i Bergen nå, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer