Nakstad: Dette blir avgjørende å følge med på i uka som kommer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter mer festing i tida framover, men mener smittetallene hos barn og unge er det avgjørende å følge med på.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

På spørsmål om det kan bli aktuelt å komme med nye nasjonale tiltak i uka som kommer, svarer Nakstad at det er særlig én ting som blir avgjørende.

– Det som blir mest avgjørende i dagene framover er om kommunene klarer å slå ned smitten blant barn og unge, og om vi klarer å teste mange nok til at barna unngår stadige karanteneperioder på grunn av smitteutbrudd ved skolene sine, sier Nakstad til NTB.

Stadig flere områder opplever økt smitte for tiden, noe som har ført til lokale nedstengninger. Søndag var det Ålesund og de to nabokommunene Sula og Giske som stengte ned.

Nakstad sier at smitten den siste uken stort sett har skjedd i kommuner som har nasjonale tiltak på nivå 5, som for eksempel hele Oslo og Viken. Der har 80–90 prosent av smittetilfellene kommet, opplyser den assisterende helsedirektøren.

Sa nei til nasjonale tiltak

– Det er imidlertid stadig flere eksempler på smitteøkning også andre steder, for eksempel på Askøy utenfor Bergen. Hvorvidt kommunene ønsker å komme inn under nasjonal ordning avhenger av om de har kontroll på smitten og om det er mistanke om regional spredning eller ikke. Vi deltar i mange av statsforvalternes møter med kommunene for å bistå med nasjonal koordinering der det er ønskelig, sier Nakstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer