Nakstad: Alle må følge rådene for å få smitten ned

Dersom presset på helsetjenesten blir for stort på grunn av coronaviruset, kan det bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak, sier Espen Rostrup Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier alle må bidra for å få smitten ned. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier alle må bidra for å få smitten ned. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Etter at smittetallene og antall innlagte coronapasienter lenge holdt seg lavt etter gjenåpningen, er tallene igjen stigende.

Det siste døgnet er det registrert 1.626 coronasmittede i Norge. Samtidig var 163 coronapasienter tirsdag innlagt på norske sykehus.

– Og da er vi i en litt annen situasjon, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Han sier det er viktig at vi følger de rådene som er gitt for at vi ikke skal havne i en situasjon der det må komme nasjonale tiltak igjen. Nakstad trekker fram en undersøkelse som viser at seks av ti holder seg hjemme når de er syke.

– Det betyr at fire av ti ikke gjør det, og det er litt for mange. Klarer vi å teste oss når vi får symptomer og sier fra til dem vi har vært i kontakt med, kan det kanskje alene være nok til å få smittetrenden til å gå ned.

Med stigende smitte- og innleggelsestall, samtidig som det trolig kommer en influensasesong ved nyttårstider, er dette en trend som må snus, dersom vi skal kunne leve som normalt.

– Hvis vi ikke får snudd den trenden, og presset på helsetjenesten blir så stort at det ikke går uten store konsekvenser, så må vi innføre nasjonale råd og kanskje nasjonale tiltak, hvis vi kommer så langt.

– Vi er alle tjent med å få kontroll på dette, og det skal ikke så mye til, fordi vi har så god drahjelp fra vaksinen allerede, sier Nakstad.

Smitterekord i Tromsø og Trondheim

Det er registrert 94 nye coronatilfeller i Tromsø det siste døgnet, 16 flere enn dagen før. Dette er andre dag på rad med smitterekord. Kommunen vurderer sterkt å innføre nye tiltak for å slå ned smitten.

I Trondheim er det registrert 218 nye coronasmittede det siste døgnet. Aldri før har så mange blitt registrert smittet på et døgn i kommunen.

Tirsdag gikk kommunen ut med en anbefaling om bruk av munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand.

På grunn av stort smittetrykk de siste dagene vil det ikke lenger være mulig for smittevernkontoret å ringe smittede. Alle vil i stedet få SMS med instrukser, ifølge kommunen.

(©NTB)

TIPS: Med dette trikset støvsuger du kriker og kroker i en fei! Video: Celina Stamper. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer