Nakstad: – Ikke like kraftig smitteøkning som i mars i fjor

R-tallet er på 1,3 og 12. mars nærmer seg. Mange frykter en reprise fra fjoråret, men den gang var smittesituasjonen verre, slår Espen Nakstad fast.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er redd for at smitten skal bite seg fast i Oslo-området nok en gang. Foto: Berit Roald / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er redd for at smitten skal bite seg fast i Oslo-området nok en gang. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

– Vi har ikke en like kraftig smitteøkning som vi hadde på samme tidspunkt i fjor. Den gang hadde vi ekstremt store mørketall og anslagsvis ble bare ett av ti smittetilfeller oppdaget. Nå oppdager vi sannsynligvis halvparten eller mer enn halvparten av smittetilfellene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Spoler vi ett år tilbake i tid, til 6. mars 2020, ble det registrert til sammen 113 nye coronasmittede personer i løpet av ett døgn. Men den gang ble altså langt færre testet.

Fredag denne uken ble det registrert 570 smittede og lørdag 690.

Nakstad opplever situasjonen som utfordrende, men påpeker at vi nå har et helt annet apparat til å følge smitten og sette folk i isolasjon og karantene.

– Utfordringen nå er at vi står overfor et mer smittsomt virus, som gjør at tiltakene har vesentlig lavere effekt på smittespredningen. Derfor er det så avgjørende å få R-tallet under 1 i alle norske kommuner, sier han.

Noen likheter

R-tallet er for tiden beregnet til 1,3, noe som betyr at smitten stiger eksponentielt over tid. 100 smittede smitter videre til 130 andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer