Nakstad: - Vi beveger oss gradvis mot en mer normal hverdag

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener coronasituasjonen ikke er så dyster som smittetallene kan gi inntrykk av.

Coronasituasjonen er ikke så dyster som smittetallene kan gi inntrykk av, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Berit Roald / NTB
Coronasituasjonen er ikke så dyster som smittetallene kan gi inntrykk av, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

– Vi beveger oss gradvis mot en mer normal hverdag, selv om det kanskje ikke ser slik ut akkurat nå, skriver Nakstad i en epost til NTB.

Hans spådom er at vaksineringen om få uker vil endre på situasjonen.

– Det er viktig å huske på at veldig mange nordmenn vil være vaksinert om en måned. Da vil viruset ha større problemer med å spre seg, og enda færre vil kunne bli alvorlig syke, fastslår Nakstad.

– Når vi har kommet dit at det ikke er flere å vaksinere, må vi leve på en mer normal måte.

Samtidig må beredskapen opprettholdes, spesielt med tanke på utbrudd blant uvaksinerte og nye virusvarianter, understreker han.

FHI avdramatiserer

Nakstad får støtte fra den siste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

«Selv om det nå er en økning i antall meldte tilfeller, og Delta-varianten dominerer i landet, regner vi det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som tidligere bølger, og at sykehusenes kapasitet trues», skriver FHI.

I ukerapporten legges det likevel til at epidemien må overvåkes nøye de kommende månedene, og at tiltak må balanseres mot sykdomsbyrde, antall sykehusinnleggelser, kapasitet i helsetjenesten og vaksinering.

«Sykehusene må være forberedt på flere innleggelser», advarer FHI.

Vurdere hva som er forholdsmessig

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier seg helt enig i at samfunnet går i retning mer normal hverdag, tross at vi akkurat nå opplever høye smittetall. Dermed må man også se på forholdsmessigheten hvis man tyr til inngripende tiltak, påpeker hun.

– På nasjonalt nivå er nivået grønt, men det er mulig en god del kommuner vil innføre strengere regler i den situasjonen vi er i nå. Men da vil man i hvert fall ikke gjøre det på steder der det ikke er nødvendig, sier hun.

Hun avviser at det innebærer at koronasmitten mer eller mindre blir sluppet fri.

– Vi kommer ikke til å slippe smitten fri før vi har vaksinert så mange at vi mener det vil være enkelt å kontrollere det. Det vil også være slik at vi til enhver tid vil ha beredskap for å trappe opp med ytterligere tiltak – også etter at man går over i en normal hverdag, sier Stoltenberg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer