Romania:

Nabolandet frykter krigen sprer seg over grensen

Rumenere har begynt å frykte at krigen skal spre seg over grensen fra Ukraina. De skremmes av den stadige lyden av sirener, og av nylige funn av dronerester.

Romanias forsvarsminister Angel Tilvar, i midten, snakker med innbyggere i en landsby i Donaudeltaet nær den ukrainske grensen, der det er funnet rester av russiske droner. Her er folk i økende grad redde for at krigen skal spre seg. Foto: Romanias forsvarsdepartement via AP / NTB
Romanias forsvarsminister Angel Tilvar, i midten, snakker med innbyggere i en landsby i Donaudeltaet nær den ukrainske grensen, der det er funnet rester av russiske droner. Her er folk i økende grad redde for at krigen skal spre seg. Foto: Romanias forsvarsdepartement via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken var 2 om morgenen da Costica Tanase igjen våknet til lyden av sirener i den avsidesliggende rumenske landsbyen Plauru. Det var russiske droner som slo ned i den ukrainske byen Izmail som ligger på den andre siden av Donau. Kjøreavstanden mellom de to byene er rundt tre kilometer.

– Når du hører sirene gå om natten, frykter du at dronene kommer hit, sier en sliten Tanase.

Lyden av droner som flyr over rumensk territorium, er skremmende for innbyggerne.

Etter at russiske myndigheter trakk seg fra kornavtalen som skulle sørge for trygg korntransport fra Ukraina, har Russland trappet opp angrepene mot Odesa og Mykolaiv-regionen i Sør-Ukraina.

Ukraina har også tatt i bruk Donau for å kunne sende korn og andre matvarer ut av landet via EU. Det gjør situasjonen for rumenerne på den andre siden mer sårbar.

Bekreftet og fordømte

9. september opplyste det rumenske forsvarsdepartementet at det for andre gang på en uke var funnet deler av en drone av samme type som det russiske militæret bruker, på bakken i Romania.

– Funnet indikerer en uakseptabel krenkelse av rumensk luftrom, uttalte Romanias president Klaus Iohannis. Han oppfordret Russland til å avstå fra handlinger som kan true rumenernes sikkerhet.

Rumenske myndiger besluttet å bygge tilfluktsrom av betong for innbyggerne i landsbyen Plauru, som har opplevd å bli truffet av det som trolig er russiske droner. Frykten for at krigen skal spre seg er økende blant innbyggerne. Foto:Romanias forsvarsdepartment via AP / NTB
Rumenske myndiger besluttet å bygge tilfluktsrom av betong for innbyggerne i landsbyen Plauru, som har opplevd å bli truffet av det som trolig er russiske droner. Frykten for at krigen skal spre seg er økende blant innbyggerne. Foto:Romanias forsvarsdepartment via AP / NTB Vis mer

Iohannis diskuterte dronehendelsen med Nato-sjef Jens Stoltenberg, som kommenterte saken med at ingenting tyder på at dronen var et bevisst angrep på Nato. Han karakteriserte likevel hendelsen som destabiliserende.

Synlig bevis på faren

Et gapende hull i bakken og flere brente trær var det synlige beviset for de rumenske innbyggerne på at krigen er farlig nærme.

Den 51 år gamle bonden Tanase og hans familie fratas ofte søvnen som følge av lydene av krig. Tanase er konstant redd for at en drone skal treffe feil mål og ramme huset hans. Det samme gjelder for de snaut 40 innbyggerne i den lille landsbyen.

Det at rumenske soldater nylig ble utplassert i området, mener han hjelper lite på sikkerheten.

– Hva kan de egentlig gjøre? De har jo ikke luftvernsystem, påpeker han.

72 år gamle Ion Giuvanovici forteller at lyden av droner er høyere enn lyden av fly.

70 år gamle Gheorghe Puflea istemmer: Når en drone nærmer seg, rister det i bakken som et jordskjelv. Husdyrene mine blir veldig stresset, forteller han.

-Kalven min gjemte seg mellom beina mine, den var livredd, legger han til.

Nybygget tilfluktsrom

Snart vil innbyggerne i den lille landsbyen kunne søke tilflukt i to tilfluktsrom av betong, som myndighetene besluttet skulle bygges på grunn av de siste hendelsene.

Non Stop - En mann klatrer på en nylig restaurert statue i Brussel, Belgia, da han på vei ned knekker av en stor del Vis mer

Ordføreren i Plauru, Tudor Cernega, prøver å se hendelsene også i et positivt lys. Den isolerte, fattige regionen sliter med nedslitte veier og flyktig internettforbindelse.

Cernega håper derfor at de siste problemene vil gi regionen større oppmerksomhet, noe som kanskje også vil medføre mer penger.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer