Nå skifter været – kjøligere i store deler av landet

Smaken av sommer blir nå erstattet av et lavtrykk fra vest som gir regn på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge.

Det blir regn og kaldere vær i store deler av landet fram mot helgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Det blir regn og kaldere vær i store deler av landet fram mot helgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag markerer et værskifte da høytrykket som gir varme temperaturer beveger seg østover. Fra og med torsdag kan vestlendinger, trøndere og nordlendinger vente seg nedbør og kaldere vær.

– Utover i uken og mot helgen blir det temperaturer ned mot 10 grader i nord, 10–12 grader i Midt-Norge og 10–15 grader på Vestlandet, forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes hos Meteorologisk institutt.

Østafjells vil temperaturene holde seg på rundt 20 grader, og leet fra fjellene vil sørge for at det ikke blir så mye nedbør.

– Men det kan komme enkelte byger på ettermiddagene, sier Moxnes.

Brannfare i hele landet

Statsmeteorologen understreker likevel at selv om det nå blir våtere i store deler av landet, bør du være forsiktig med åpen ild.

– Det er litt variert om det er brannfare for skog eller gress og lyng, det kommer gjerne an på hvor langt våren er kommet de enkelte stedene. Men forsiktig bør en være, sier Moxnes.

For Østlandet sender Meteorologisk institutt onsdag ut skogbrannvarsel, mens det i resten av landet er gress- og lyngbrannfare.

– Det var en del nedbør på Østlandet før det ble tørt, men nå har det vært tørt såpass lenge at det er fare for skogbrann.

Mindre snø i fjellene

Meteorologisk institutt melder onsdag at det er mye mindre snø i fjellene nå enn hva det var på samme tid for et år siden. Men det er ikke fordi våren i år har vært mildere, forteller Moxnes:

– Det var mindre snø nå i vinter enn i fjor, og mye av nedbøren kom som regn. Så det er stor forskjell på i fjor og i år oppe i fjellene.

Men tenker du at det betyr at nå er det bare å ta fjellskoene fatt, vil statsmeteorolog Moxnes råde deg til å vente litt.

– Det er nok litt tidlig for toppturer enda. Men opp mot 1500 meters høyde er det stort sett bart i Sør-Norge, forteller hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer