Nå skal nordmenns mentalitet snus igjen: - Vanskelig endring

For andre gang på litt over et år skal mentaliteten til nordmenn snus på hodet, fra pandemi til fredstid. Helsetoppene er klare på at det ikke blir enkelt.

Helsedirektør Bjørn Guldvog. (Foto: Lise Åserud / NTB)
Helsedirektør Bjørn Guldvog. (Foto: Lise Åserud / NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Akkurat som for et år siden trenger vi tillitsfullt samarbeid mellom folk og myndigheter. Vi skal prøve å beskrive så godt som mulig og være åpne om dilemmaene vi står overfor, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

I mars 2020 ble nordmenns forhold til risiko og trusler i samfunnet rundt oss snudd på hodet på kort tid. Fra en verden der det aller meste var trygt, ble vi vant til et samfunn der alle og enhver kunne bære på et livsfarlig virus. I løpet av sommeren 2021 vil koronapandemien trolig være på hell, og nordmenn må venne seg til en ny mentalitet enda en gang.

– Det er en vanskelig mentalitetsendring, innrømmer Guldvog.

Både han og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger vekt på at gjenåpningsprosessen vil oppleves urettferdig.

– Dette er veldig vanskelig. Vi opplevde også i fjor at det ikke bare var lett å åpne opp. Det er mange vanskelige prioriteringer, og det oppleves ofte urettferdig, mange opplever at andre kommer foran dem i køen, sier Høie.

Guldvog legger vekt på at man må diskutere rettferdigheten i systemene Norge har satt opp for å møte pandemien.

– Det er den åpne dialogen som er viktig, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer