Ny lov om abort i flere delstater

Nå mener selv republikanere at strengere abortlover er for ekstremt

De nye abortinnstramningene som er vedtatt i flere amerikanske delstater i det siste, er for ekstreme for mange republikanske politikere ellers i USA.

Abortmotstandere demonstrerer utenfor Høyesterett i USA, atskilt fra abortforkjemperne. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
Abortmotstandere demonstrerer utenfor Høyesterett i USA, atskilt fra abortforkjemperne. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fakta om abortlovgivningen i USA

* USA har ingen formalisert føderal abortlov tilsvarende den vi har i Norge. Det er i stedet sedvanerett, etablert gjennom en høyesterettsavgjørelse fra 1973, som sikrer kvinners rett til abort.

* Delstatene kan foreslå og vedta egne abortlover, men disse kan utfordres gjennom rettssystemet. Høyesterett har som regel stadfestet den grunnleggende retten til selvbestemt abort i slike saker, men de har åpnet for begrensninger i kvinners mulighet til å få abort.

* Abortspørsmålet er svært betent i USA. Motstanden er særlig sterk i konservative delstater i sør og i Midtvesten. I mer liberale områder på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinners rett til abort.

* Den siste tiden har abortspørsmålet i økende grad blitt polarisert, i likhet med andre politiske spørsmål. Siden 2001 har ikke mindre enn 660 delstatslover som begrenser eller forbyr abort blitt innført. Samtidig har 33 initiativer som styrker abortretten blitt godkjent.

* Det siste året har abortstriden blitt intensivert. Bare hittil i år har delstatene Georgia, Kentucky, Mississippi og Ohio innført såkalte hjerteslag-lover som begrenser abort til de første seks ukene av graviditeten.

* Alabamas delstatsforsamling vedtok torsdag det som ville vært USAs strengeste abortlov, der det kun åpnes for å gjennomføre inngrepet i tilfeller der den gravide kvinnens liv er i fare. Det er høyst tvilsomt om denne loven vil stå seg dersom den utfordres i rettssystemet.

* Per dags dato er 48 prosent av amerikanerne for abort, og 48 prosent imot, ifølge en undersøkelse meningsmålingsinstituttet Gallup gjorde i fjor. Da instituttet begynte med sine målinger på 1990-tallet var 51 prosent for og 40 prosent imot.

(Kilder: TT, Washington Post, Guttmacher)

Konservative politikere har stemt gjennom nye abortlover som tilnærmet forbyr abort, men deres partifeller har begynt å distansere seg fra lover som innebærer at man ikke kan ta abort etter incest eller voldtekt.

– Jeg tror på unntak for voldtekt, incest og mors liv, og det er det jeg har stemt for, sier California-republikaner Kevin McCarthy, som er gruppeleder for republikanerne i Representantenes hus.

Bryter grunnloven

De folkevalgte i delstaten Alabama som kontrolleres av Republikanerne, har denne uka godkjent en lov som så godt som forbyr abort. Loven er i strid med USAs grunnlovsvern av retten til selvbestemt abort.

Den kontroversielle abortloven ble underskrevet av Alabamas republikanske guvernør Kay Ivey. Hun kalte lovendringen «et kraftfullt tegn på befolkningens overbevisning om at ethvert liv er en hellig gave fra Gud», til kraftige reaksjoner fra sinte amerikanere.

I Ohio, Kentucky og Mississippi har de innført lover som forbyr abort når hjertelyd fra foster kan registreres, noe som skjer om lag seks uker etter befruktning. Heller ikke i disse delstatene vil det gjøres unntak om graviditeten skyldes incest eller voldtekt. Eneste unntak i lovene er om det er fare for mors liv.

- Ikke der nede

I tillegg til at demokrater reagerer har flere republikanere i Washington nå varslet omkamp. Til og med Alabama-senator Richard Shelby understreker at han alltid har støttet at det gjøres unntak for incest og voldtekt.

– Jeg er ikke der nede, kommenterer han om godkjenningen av den strenge abortloven i hjemstaten i sør denne uka.

Dette er også Republikanernes nasjonale linje, de tre unntakene, som har vært at det kan tas abort om graviditet skyldes incest eller voldtekt, eller om det er fare for at mor kan dø.

Senator Thom Tillis, fra en annen sørstat, North Carolina, sier det er en selvfølge at de tre unntakene bør bestå. Andre vegrer seg for å si hva de syns om de nye lovene.

– Jeg må fordøye hva det er som foregår, sier senator Shelly Moore Capito fra West Virginia, mens senator John Barrasso i Washington mener hans oppgave er på det føderale plan og at delstaten hans ikke behøver å høre hans mening.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer