Nå kommer ekstremværet: – Farlig å være ute

Ekstremværet Ingunn slår inn over Norge. Det er rødt farevarsel fra Ålesund og oppover kysten til like sør for Bodø – og folk blir bedt om å holde seg inne.

Det er ventet ekstremt kraftig vind langs kysten. De siste dagene har det vært uvær i Nord-Norge, som her i Tromsø, men i dag er det lenger sørover i landet det skal blåse mest. Foto: Meteorologisk institutt / NTB
Det er ventet ekstremt kraftig vind langs kysten. De siste dagene har det vært uvær i Nord-Norge, som her i Tromsø, men i dag er det lenger sørover i landet det skal blåse mest. Foto: Meteorologisk institutt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Ekstremværet treffer først Møre og Romsdal og Nordfjord. Der gjelder farevarselet fra klokka 12 og fram til midnatt. Rødt farevarsel er det mest alvorlige varselet myndighetene har.

Senere beveger uværet seg nordover. Fra 19 gjelder farevarselet også for deler av Trøndelag og Helgeland. Faren minker på natta, men det kommer til å være uvær fram til torsdag.

En rekke byer blir rammet: Ålesund, Molde, Kristiansund, Trondheim og Steinkjer er alle blant dem som er i området der det er rødt farevarsel.

– Farlig

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, heter det i farevarselet.

Folk blir bedt om å holde seg inne og følge råd fra beredskapsmyndighetene. Flere steder kan det bli satt krisestab, og både skoler og studiesteder kan bli stengt.

Den kraftige vinden kan blåse trær og objekter over ende og ramme både transport og strømforsyning.

– Gjør hjemmet klar for et potensielt lengre strømbrudd, heter det i farevarselet.

I nord har det de siste dagene vært uvær. Onsdag blir det ufyselig igjen. Bildet er tatt i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
I nord har det de siste dagene vært uvær. Onsdag blir det ufyselig igjen. Bildet er tatt i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

– La bilen stå

Folk blir bedt om å la bilen stå i de områdene som blir hardest rammet. Hvis du må kjøre, blir du bedt om å ta forholdsregler.

– Beregn god tid, ha fulladet bil og ekstra klær og gjerne drikke i bilen, sier Nils Karbø, leder for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

Han understreker at rødt farevarsel er sjeldent – og må tas på største alvor.

I tillegg til områdene med rødt farevarsel, er det oransje farevarsel lenger inn i landet og i Nordland.

Det er i Nordland det er ventet verst forhold på veiene i morgentimene. Der har det allerede vært storm i flere dager. Nå er det ventet kraftig vind og mye nedbør. Det skaper fare for skred ut i veibanen, og veier kan bli stengt på grunn av trær og annet som blåses over ende.

– Kommer til å merkes

Det er også ventet sterk vind i Vestland, og der kan veier og fergesamband bli stengt på kort varsel. Vegvesenet advarer også mot at det kan bli kolonnekjøring og stengte veier på fjellovergangene.

– Det blir vindfullt. Det kommer til å merkes. Det er meldt om mye regn, men det er vinden som skaper størst problemer, sa meteorolog Espen Biseth Granan til NTB tirsdag kveld.

Brua til Kvaløya i Tromsø har vært stengt i lange perioder de siste dagene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Brua til Kvaløya i Tromsø har vært stengt i lange perioder de siste dagene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

De kraftigste vindkastene ventes i ytre strøk fra Stad til Helgeland. Vindkastene kan lokalt komme opp i hele 50 meter per sekund.

Møre og Romsdal har stengt videregående skoler, mens det er krisestab i Ålesund og Molde. Der er grunnskolene også stengt.

Kaos i Tromsø

Troms og Finnmark slipper unna de mest alvorlige farevarslene i denne omgang. Der har det imidlertid vært full storm i dagevis, og det blåser fortsatt godt.

Sent tirsdag kveld hadde biler og busser fulle av pendlere stått i timevis i kø for å komme seg over brua til Kvaløya i Tromsø. Sterk vind gjorde at den forble stengt hele kvelden.

Noen valgte å ta beina fatt og krysse brua til fots i stormen, viste direktesendingen til Nordlys.

(©NTB)