Nå kommer ekstremværet: - Det vil bli ødeleggelser

Evakuerer øysamfunn.

(upublisert) Opprettet

- Det vil bli ødeleggelser, og det kan bli farlig, sier Stig Arild Fagerli, vakthavende meteorolog i Storm Geo, til Nordlys.

Ekstremværet er ventet å nå Trøndelag, Nordland og Troms lørdag morgen.

For utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms varsler Meteorologisk institutt lørdag ettermiddag og kveld nordvestlig vind opp i 33 sekundmeter. Det tilsvarer orkan styrke på Beauforts skala. Vindkastene lørdag kan komme opp i 45 meter per sekund.

– Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst- og fjordstrøk, heter det i varselet for Salten, Lofoten, Vesterålen og Troms.

Opp mot 25 meters bølger

Gjennomsnittlig bølgehøyde vil bli opp i 12-14 meter i de nordlige delene av Nordland, med enkeltbølger opp mot 22-25 meter. I Troms ventes enkeltbølger på 18-20 meter.

For Trøndelag ventes opp i sterk storm på 30 sekundmeter, med vindkast på 30-40 sekundmeter. Også Helgeland, Saltfjellet og Ofoten får tilsvarende uvær.

Det ekstreme været skyldes et kraftig lavtrykk i Norskehavet. Lavtrykket beveger seg videre østover, så natt til søndag avtar vinden.

Evakuerer øysamfunn

De mellom 16 og 19 personene i øysamfunnet Givær i Vestfjorden, ble fredag evakuert, melderNRK.

– Vi har hatt et møte i den lokale redningsledelsen her i Salten. Vi anbefaler å evakuere befolkningen på Givær, sier politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

En av de fastboende som takket ja til å bli evakuert, er Ann-Kristin Dørmænen.

– Jeg synes de overdriver litt. Vi har vært ute i uvær før. Men vi har tre barn, og har bestemt oss for å være på den sikre siden denne gangen, sier hun.

Øysamfunnet er en del av Bodø kommune, og det har blant annet vært tema for et program i NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Hever kraftberedskap

For ei drøy uke siden mørkla uvær store dere av Nord-Norge, og det gikk fem timer før de siste kundene fikk strømmen tilbake.

Når uværet igjen rammer, dobles beredskapen hos Troms Kraft, Hålogaland Kraft og Ymber i Finnmark, opplyser Arvid Åsmo, kraftforsyningens distriktssjef.

Det er særlig faren for ising på linjene og påfølgende strømbrudd som bekymrer.

– Troms Kraft alene har et langt linjenett – tilsvarende strekningen fra Tromsø til Hawaii. Samlet er strømnettet i Troms 16.000 kilometer langt. Vi kan ikke forutsi verken om vi får noen strømbrudd, eller hvor eventuelle strømbrudd rammer. Det eneste vi kan gjøre er å øke beredskapen og gi gode råd, sier Åsmo.

Han oppfordrer folk til å ha ekstra belysning tilgjengelig, som stearinlys eller lommelykt, samt alternative varmekilder.

Sikre løse gjenstander

Bruk tiden før uværet kommer til å sikre løse gjenstander, tenk over hvor du parkerer bilen og sjekk at fortøyningene på båten din tåler en storm, lyder oppfordringen fra informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han mener nordmenn har noe å lære av hvordan amerikanerne forbereder seg på kraftig uvær.

– I USA er de vant med skikkelig uvær, og de er flinke til å forebygge skader og forberede seg før det slår til. Med stadig mer uvær innover Norge, har vi noe å lære der, sier informasjonssjefen.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.