Fenomenet styrtregn – et kraftig regnvær som kommer plutselig og varer kort tid – er blitt stadig vanligere i Norge de siste årene. Nå kommer et eget varsel for denne regntypen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Fenomenet styrtregn – et kraftig regnvær som kommer plutselig og varer kort tid – er blitt stadig vanligere i Norge de siste årene. Nå kommer et eget varsel for denne regntypen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Nå kommer eget styrtregn-varsel

På denne tiden av året opplever Norge stadig mer styrtregn og intense regnbyger, ofte med lyn, torden og hagl. Nå lanseres derfor et eget styrtregnvarsel.

Publisert

Det er Meteorologisk institutt (MET) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som lanserer varslet gjennom sin felles varslingsportal varsom.no.

Det nye varselet vil erstatte METs nåværende varsel om «kraftige regnbyger» og vil ha to nivåer, gult og oransje, der det siste er det høyeste.

– Slike varsler må tas alvorlig fordi det kan ramme hardt lokalt, sier Solfrid Agersten, leder av Værvarslingen i Oslo på Meteorologisk institutt.

NVE vil også stoppe egne farevarsel om flom- og jordskred hvis hovedårsaken er styrtregn. Er det andre årsaker til flom- og jordskredfare, vil NVE sende ut disse varslene som normalt.

MET vil også fortsette å sende ut vanlige varsler om regn som varer over lengre perioder.

– Å følge med på utviklingen av varselet er ekstra viktig ved styrtregn fordi denne værtypen er utfordrende å varsle. Av samme grunn kan varselet komme kort tid før styrtregnet kommer, sier Agersten.

De siste årene har det vært flere dramatiske hendelser som følge av styrtregn, blant annet i Utvik i 2017 og i Jølster, Brumunddal og Fredrikstad i 2019.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer