Nå kommer de nye førerkortene

Alle som bestiller nytt førerkort, vil fra 1. september får et som har ny design. Samtidig går det mot slutten for laminerte papirførerkort.

Vegvesenet understreker at det ikke er noe krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse. Foto: Alf Simensen / NTB Oslo 20220617. Statens vegvesen Vegtrafikksentralen øst. På kaia i Oslo.Foto: Alf Simensen / NTB
Vegvesenet understreker at det ikke er noe krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse. Foto: Alf Simensen / NTB Oslo 20220617. Statens vegvesen Vegtrafikksentralen øst. På kaia i Oslo.Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den nye førerkortdesignen gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere, opplyser forteller senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Vegvesenet understreker at det ikke er noe krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse. Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023.

De nye førerkortene er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort – kredittkortstørrelse.

I de nye førerkortene er det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå kvenfolkets sang «Hyvän illan».

– Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått når man betrakter kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer