Vis mer

Nå kan svenskehandelen bli langt dyrere

Prisene på klær og sko steg overraskende mye i august, og eksperter tror det vil bli dyrere utover høsten. Det samme blir trolig svenskekrona.

(upublisert) Opprettet

De siste månedene har den norske kronen svekket seg kraftig mot de fleste valutaer, noe som gjør klær, sko og andre importvarer dyrere. Torsdag ble markedet overrasket av tallene for prisstigningen i forrige måned, skriver Dagens Næringsliv.


– Prisene stiger med 1 prosent fra juli til august, mens det vanlige for august er at prisene faller en god del. De siste ti årene har vi hatt en prisnedgang på rundt 1 prosent på grunn av salg. Men her er det kronesvekkelsen som slår inn, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til avisen.


Haugland var blant flere eksperter som trodde prisstigningen skulle bli lavere enn tallene fra Statistisk sentralbyrå viser. Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets tror norske forbrukere må ha opplevd det dyreste sommersalget på 20 år.


Han påpeker at prisene for klær og sko i august vanligvis er 7,5 prosent lavere enn i mai. I år falt de med kun 3,5 prosent.


En annen faktor som gjør akkurat klesshoppingen dyrere, er høyere priser og lønninger i Kina, verdens desidert største skoprodusent.


– Der har det vært prisstigning som følge av lønns- og kostnadsøkning. Kinesisk prisstigning og norsk kronesvekkelse medfører at det også blir dyrere for nordmenn å handle på nett og i utlandet, sier administrerende direktør Torgeir Gulbrandsen i Eurosko.


Dagens Næringsliv skriver også at meglerhuset SEB forventer at den svenske krona blir den dyreste på 23 år. I vinter må du ut med 104 kroner for en svensk hundrelapp, tror meglerhuset. Det betyr at svenskehandelen kan bli mye dyrere.


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.