Vis mer

Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten eller får baksmell

Skattemeldingen er klar.

(upublisert) Opprettet
Det var ventet at skattemeldingen, tidligere kjent som selvangivelsen, skulle bli gjort tilgjengelig på nett ved midnatt. Men ved 22.30-tiden mandag kveld bekrefter Skatteetaten overfor VG at dokumentet er tilgjengelig.

Du kan altså gå inn på Skatteetaten og sjekke om du får igjen på skatten eller om du skylder restskatt.

Selv om du har god oversikt over økonomien, bør du gå inn å kontrollere opplysningene for inntektsåret 2016.

Tallene er skattemeldingene er kun foreløpige tall. Det er først når Skatteetaten har behandlet skattemeldingen din at du får vite den nøyaktige summen du får igjen eller som må betale.

Ditt ansvar


- Det er viktig å huske på at selv om skattemeldingen kommer ferdig utfylt, må du selv sjekke at alt stemmer. Det er ditt ansvar å rette opp i eventuelle feil og passe på å få de fradrag du har krav på, sier finansrådgiver i DNB Hanna Folkvord til ABC Nyheter.

Det er derfor lurt å gå nøye gjennom skattemeldingen. Å navigere i tall og skattefradrag kan være overveldende, så det er lurt å ha tunga rett i munnen.

Skatteetaten har laget en oversikt over hvilke ting du kan skrive av på skatten.

Nye regler


Nytt år betyr nye skatteregler. En av de tydeligste endringene er at selvangivelsen har byttet navn til «skattemelding for formue og inntekt». Årsaken er at reglene som tidligere lå spredt under flere lover, fra 1. januar ble samlet under skatteforvaltningsloven.

E24 har gått gjennom de viktigste skatteendringene. At skattesatsen på alminnelig inntekt kuttes fra 25 til 24 prosent, er en av endringene de trekker frem som vil ha størst påvirkning på flest nordmenn. Samtidig økes trinnskatten. Den ble innført i fjor og erstatter toppskatten på høye inntekter.

Endringen medfører kutt i fradrag, så folk med store lån kan komme til å merke det på lommeboka.

Når får du pengene?


Fristen å sjekke skattemeldingen og levere endringer er 30. april for lønnstakere og pensjonister. Er du næringsdrivende, har du frem til 31. mai på deg.

Stemmer alt, trenger du ikke levere.

Det er løpende utbetaling av skatteoppgjøret. Første pulje utbetales 21. juni, mens andre kan måtte vente helt til 25. oktober. Leverer du skattemeldingen på papir, kommer pengene på konto tidligst i august.

Du vil motta en varsel i form av e-post eller sms når skatteoppgjøret ditt er klart. Skatteetaten opplyser på sine nettsider, at du får igjen pengene raskere om de har riktig kontonummer. Det kan du kontrollere her.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.