Nå har flere fly med turister landet på Kypros

Flere fly med turister fra utlandet kom til Kypros tirsdag. Det er de første ankomstene siden coronanedstengningen 21. mars.

En nærmest folketom strekning av Makrinissos-stranda i Ayia Napa på Kypros 13. mai. Arkivfoto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix
En nærmest folketom strekning av Makrinissos-stranda i Ayia Napa på Kypros 13. mai. Arkivfoto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Etter to og en halv måned er øyas forbindelser til 19 andre land tilbake. Kypriotiske flyplasser åpner med optimisme når den første flygningen ankommer Larnaka fra Israel, sa transportminister Yiannis Karousos tirsdag.

Ifølge Larnaka-flyplassens operatør Hermes skulle fem fly ankomme fra utlandet tirsdag, og like mange dra fra øya. Aegean sto for den første avgangen med en flygning til Aten i morgentimene.

Et fly fra Israir Airlines ankom Kypros fra Tel Aviv på formiddagen. Karousos var selv til stede for å ønske de første utenlandske turistene velkommen på Larnaka-flyplassen, den største på øya. Paphos-flyplassen vest på øya åpner 21. juni.

Få coronadødsfall

På denne tiden av året pleier øya å være full av europeiske turister som vil nyte strendene med badevannet som er kåret til Europas beste av EU.

Turisme er svært viktig for Kypros, som nå lanserer seg som et relativt trygt reisemål mens coronaviruset fortsatt preger verden. Smitteraten på øya er under 1 og dødelighetsraten er svært lav. Myndighetene har registrert 970 smittetilfeller og 18 coronarelaterte dødsfall. Rundt 12 prosent av Kypros' innbyggere er testet for coronavirus.

Utvalgte land

Kypros har i første omgang valgt å åpne flyplassene for trafikk til og fra 19 land som vurderes som lavrisikoland.

Gruppen omfatter Israel, Hellas, Tyskland, Østerrike og Malta.

Men øyas to viktigste turistmarkeder, Storbritannia og Russland, har ikke fått grønt lys. Det har heller ikke Sverige, Frankrike, Belgia og Nederland.

Alle som ankommer Kypros fra 9. til 19. juni, må fremlegge helsesertifikat som bekrefter at de ikke har coronasmitte.

Fra 20. juni trengs det ikke lenger helsesertifikat for reisende fra 13 av de 19 landene på listen. Fra samme dato blir listen med de 19 landene utvidet med ytterligere seks land, blant dem Sveits, Romania og Polen.

Gratis sykehusopphold

Kypriotiske myndigheter opplyser at listen over godkjente land blir oppdatert ukentlig, basert på vitenskapelig grunnlag.

Ved ankomst får passasjerer målt temperaturen, og det blir gjennomført gratis coronatesting av tilfeldig utvalgte tilreisende.

For å tiltrekke seg turister har regjeringen lovet å dekke alle helserelaterte utgifter for enhver besøkende som får påvist coronavirus under ferieopphold på øya.

Myndighetene anslår at så mye som 70 prosent av de tidligere anslåtte 4 millioner turistankomstene i år, ikke vil besøke øya. Det svir økonomisk ettersom turistsektoren står for rundt 15 prosent av øyas bruttonasjonalprodukt (BNP).

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer