Nå har Al-Jazeera-profilen mistet enda et barn

To journalister ble drept i Gaza søndag. Den ene hadde alt mistet store deler av familien. USAs utenriksminister kaller det en tragedie som er umulig forstå.

Al Jazeeras korrespondent Wael Dahdouh tok søndag farvel med sønnen Hamza, som ble drept i et israelsk angrep. Også han jobbet for Al Jazeera. I oktober ble Wael Dahdouhs kone og to andre barn, samt et barnebarn, drept i et israelsk angrep i Gaza mot familiens hjem. Foto: AP / NTB
Al Jazeeras korrespondent Wael Dahdouh tok søndag farvel med sønnen Hamza, som ble drept i et israelsk angrep. Også han jobbet for Al Jazeera. I oktober ble Wael Dahdouhs kone og to andre barn, samt et barnebarn, drept i et israelsk angrep i Gaza mot familiens hjem. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Ifølge palestinske kilder satt de to journalistene Hamza Dahdouh og Mustafa Thuria i en bil som ble angrepet av en israelsk drone i Rafah helt sør på Gazastripen søndag. En tredje journalist, Hazem Rajab, ble såret.

Den 27 år gamle fotojournalisten Hamza Dahdouh jobbet for Al Jazeera og var sønn av Al Jazeeras korrespondent Wael Dahdouh som mistet kona, to barn og et barnebarn da Israel angrep boligen hans i oktober.

Søndag kveld var Blinken på reise i Midtøsten og uttrykte på en pressekonferanse i Qatar sin medfølelse med Dahdouh.

– Jeg kan ikke engang forestille meg det grusomme han har gått igjennom – ikke bare én gang, men to, sa Blinken.

Wael Dahdouh og en gjenlevende datter fulgte søndag sønnen til graven.

Verden må få se

I en kommentar etterpå lovet Al Jazeera-korrespondenten at de palestinske journalistene vil fortsette å rapportere fra Gaza.

– Verden må få se hva som skjer her, sa han.

Mustafa Thuria hadde jobbet som videofotograf for AFP siden 2019, opplyser nyhetsbyrået.

Fordømmer

Al Jazeera har tidligere klaget Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i forbindelse med det de har omtalt som et attentat på kameramannen Samer Abu Daqqa i Gaza. Han ble drept i et droneangrep 15. desember.

TV-kanalen fordømmer også drapene på Hamza Dahdouh og Mustafa Thuria.

– Medienettverket Al Jazeera fordømmer sterkt den israelske okkupasjonsstyrkens angrep mot bilen til de palestinske journalistene, noe som var et klart brudd på prinsippet om pressefrihet, heter det i en uttalelse.

Fotojournalisten Hamza Dahdouh ble søndag drept i et israelsk droneangrep i Gaza. Han var sønn av Al Jazeeras korrespondent Wael Dahdouh (bildet) som i oktober mistet kona, to andre barn og et barnebarn i et israelsk angrep. Her står han ved sønnens båre sammen med datteren. Foto: AP / NTB
Fotojournalisten Hamza Dahdouh ble søndag drept i et israelsk droneangrep i Gaza. Han var sønn av Al Jazeeras korrespondent Wael Dahdouh (bildet) som i oktober mistet kona, to andre barn og et barnebarn i et israelsk angrep. Her står han ved sønnens båre sammen med datteren. Foto: AP / NTB Vis mer

Ingen begrunnelse

Israel har ikke begrunnet droneangrepet mot bilen med de tre journalistene.

Ifølge palestinske myndigheter er 108 journalister drept i Gaza siden Israel gikk til angrep mot den palestinske enklaven etter Hamas-angrepet 7. oktober.

Den internasjonale journalistorganisasjonen Committee to Protect Journalists konstaterte ved årsskiftet at minst 77 journalister og medieansatte var drept siden krigen mellom Hamas og Israel brøt ut.

70 av de drepte var ifølge CPJ palestinere, fire var israelske og tre var libanesere.

Målrettede angrep

Reportere uten grenser (RSF) har bedt ICC etterforske Israel for drap på flere palestinske journalister i Gaza.

– I lys av massakren på journalister i Gaza og de målrettede angrepene som de ser ut til å være utsatt for, ber vi ICCs aktor Karim Khan si tydelig at han prioriterer å belyse de forbrytelsene som er begått mot journalister i Gaza og å straffeforfølge dem, sa RSFs generalsekretær Christophe Deloire i desember.

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund henvendte seg nylig til Israels ambassade i Oslo med krav om israelske tiltak for å beskytte journalister i Gaza.

(©NTB)

Mer om