Nå går det mot høst

Det stabile langvarige høytrykket løser seg opp mot helgen og avløses av et skylag som unntaksvis gir regn. Det blir kaldere på dagen og varmere på natta.

Høsten viser seg mer og mer fram. Været blir litt kaldere i helga når det igjen skal skye til etter en lang godværsperiode. Foto: Gorm Kallestad / NTB.
Høsten viser seg mer og mer fram. Været blir litt kaldere i helga når det igjen skal skye til etter en lang godværsperiode. Foto: Gorm Kallestad / NTB. Vis mer
Publisert

De siste årene har sensommeren og høsten vært preget av lange finværsperioder. Så langt har vi fulgt dette mønsteret også i år. Men nå avbrytes finværsperioden som stort sett hele landet har nytt godt av.

– Nå blir det slutt på denne lange finværsperioden. Det ser ut som det begynner å gå litt mot høst. Det har vært stabilt høytrykk en stund med veldig bra vær over store deler av landet. Det stabile høytrykket begynner å forsvinne. Sakte, men sikkert kommer det fredagen et skylag østover, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magnus Ovhed, til NTB.

Grått høstvær i nord

Skylaget fører til at det blir ørlite regn på Østlandet ved inngangen til helgen. I Troms og Finnmark blir regnet kraftigere på fredag.

-I nord blir det mer det vi kan kalle normalt grått høstvær uten at det blir uvær. Det blir litt kjøligere, litt våtere og litt gråere, sier meteorologen.

I Tromsø er det for eksempel ventet 3,9 millimeter nedbør fredag, økende til 9,3 millimeter lørdag med ytterligere 7,7 millimeter søndag.

Best i Trøndelag og Vestland

Litt lenger sør fra Nordland, Trøndelag og nord på Nordvestlandet blir det ifølge Magnus Ovhed en fin inngang på helgen. Spesielt på Helgeland kan det bli «greit» vær på fredag.

– Det ser ut som om godværet her holder seg til søndag. Men da ventes det gråvær på Østlandet. Selv om det er marginale forskjeller, er blir det bedre vær på Vestlandet og i Trøndelag som totalt sett vil få det beste været gjennom helgen. Nord i Nordland og i Troms og Finnmark ser det ut til at helgen avsluttes relativt grått og fuktig, sier meteorolog Magnus Ovhed.

Et annet tegn på at høsten er på gang er meteorologenes noteringer av minustemperaturer på natta. Nattefrosten er på vei.

– Høstens til nå kaldeste sted ble registrert i Folldal i Innlandet med minus 5,2 grader, sier meteorologen.

Fortsatt ganske varmt

Selv om det skyer til og blir kaldere, synker ikke nattetemperaturen. Tvert imot vil skylaget som dannes, føre til varmere netter.

– Det blir mindre kaldt på natten, og kjøligere på dagen. Det er dette vi kaller jevnere temperaturer. Selv om det skyer til og blir kaldere i helgen, er det fortsatt varmt på Østlandet. Det blir under 20 grader, men ganske greit. Trondheim får også 16–17 grader. Temperaturene begynner å gå nedover, men ikke mer enn at Bergen tirsdag ble varmest i landet med 23,5 grader. Det skal godt gjøres å komme opp mot den temperaturen den nærmeste tiden, sier vakthavende meteorolog.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer