Én senator blokkerer godkjenning av 260 militære sjefer i abort-protest

Én enkelt senator fra Alabama blokkerer for Senatets godkjenning av 260 militære nominasjoner i protest mot at hæren betaler for soldaters abortreiser.

Senator Tommy Tuberville har siden mars blokkert alle topputnevnelser i hæren fordi det militære betaler for abortreiser for soldater som må ta abort. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Senator Tommy Tuberville har siden mars blokkert alle topputnevnelser i hæren fordi det militære betaler for abortreiser for soldater som må ta abort. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Senator Tommy Tuberville er fast bestemt på å hale ut nominasjonen av Pentagon-toppene til hærens helsetjeneste slutter å betale for permisjon og reiser for kvinner som trenger abort, til stater der det er tillatt.

Blant dem som er rammet av den konservative republikanerens soloaksjon som har pågått siden mars, er generalen som er nominert til å bli ny øverstkommanderende, Randy George. Den betyr også at marineinfanteriet fra mandag er uten øverstkommanderende når den nåværende fratrer.

President Joe Biden sa torsdag at han forventer at republikanerne i Senatet står opp mot det han kalte Tubervilles latterlige og bisarre blanding av sosiale saker med utenrikspolitikk.

– Han setter USAs nasjonale sikkerhet i fare med det han driver med. Det er fullstendig uansvarlig. Jeg forventer at det republikanske partiet tar et standpunkt og gjør noe med det, sa Biden.

Også forsvarsminister Lloyd Austin snakket med Tuberville torsdag for å prøve å overtale ham til å droppe sin aksjon.

Viktige militære utnevnelser må godkjennes av Senatets forsvarskomité og Senatet i plenum. Selv om dette normalt er en formalitet som skjer ved akklamasjon, kan en enkelt senator stanse hele prosessen og tvinge Senatet til å godkjenne dem en og en, noe som tar flere dager for hver.

Senator Jack Reed har regnet seg fram til at det ville ta 27 dager om Senatet jobbet 24 timer i døgnet med godkjenninger, og 84 dager om de holder seg til normal arbeidstid på åtte timer daglig.

– Det er umulig å få til, sa han og la til at det ville hindre Senatet i å jobbe med alle andre viktigere saker som statsbudsjettet.

Mer om