Terrorangrepet i synagoge i USA

Én drept, tre såret i synagoge i USA: - Så, ved et mirakel, sluttet våpenet hans å fungere

Høyreekstremisme og jødehat ser ut til å ha motivert mannen som drepte en kvinne og såret tre personer i en synagoge i California i helgen.

Politifolk foran synagogen i Poway som ble angrepet av en væpnet mann lørdag. Foto: Denis Poroy / AP / NTB scanpix
Politifolk foran synagogen i Poway som ble angrepet av en væpnet mann lørdag. Foto: Denis Poroy / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rabbien Yisroel Goldstein fortalte søndag om hva som skjedde under angrepet dagen før.

Goldstein forberedte en jødisk gudstjeneste da han hørte et høyt smell. Han snudde seg og så en ung mann med et gevær.

Rabbien Yisroel Goldstein fortalte søndag om hva som skjedde under angrepet mot synagogen i Poway dagen før. Foto: Denis Poroy / AP / NTB scanpix
Rabbien Yisroel Goldstein fortalte søndag om hva som skjedde under angrepet mot synagogen i Poway dagen før. Foto: Denis Poroy / AP / NTB scanpix Vis mer

– Han hadde solbriller på, jeg kunne ikke se øynene hans. Jeg kunne ikke se sjelen hans. Jeg frøs til.

Rabbien løftet hendene, før gjerningsmannen løsnet flere skudd. Goldsteins ene pekefinger ble skutt av.

– Så, ved et mirakel, sluttet våpenet hans å fungere, forteller rabbien.

Åtteåring såret

Gjerningsmannen ble forsøkt stanset av en tidligere amerikansk soldat og en grensevakt som var til stede i synagogen.

Grensevakten skjøt mot gjerningsmannens bil idet den kjørte fra stedet. Bilen ble senere stanset av politiet, og den antatte gjerningsmannen – 19 år gamle John Earnest – ble pågrepet.

I angrepet på synagogen ble en 60 år gammel kvinne skutt og drept. I tillegg til Goldstein ble en åtte år gammel jente og hennes onkel såret.

Rundt hundre mennesker var til stede i synagogen under angrepet. Sheriffen i San Diego fylke, William Gore, bekrefter at politiet har opplysninger som tyder på at gjerningsmannens halvautomatiske våpen sluttet å fungere etter de første skuddene.

Inspirert av Hitler

Angrepet lørdag ser ut til å ha vært et høyreekstremt terrorangrep rettet mot tilfeldige jøder.

Rett før angrepet ble et «manifest» undertegnet John Earnest lagt ut på internett. Teksten er preget av jødehat, og Adolf Hitler nevnes som en inspirasjonskilde.

I tillegg brukes uttrykket «kulturmarxisme», som også ble brukt i «manifestet» til Anders Behring Breivik. Forfatteren, som gjør det klart at han er kristen, hevder han er inspirert av gjerningsmannen bak terroraksjonen mot muslimer på New Zealand, og at han selv ønsker å inspirere andre.

Han hevder å ha forsøkt å tenne på en moské i byen Escondido – og politiet i California bekrefter at Earnest også etterforskes for denne hendelsen.

Folk legger ned blomster utenfor synagogen i Poway. En kvinne ble drept og tre personer såret i angrepet mot synagogen lørdag. Foto: Denis Poroy / AP / NTB scanpix
Folk legger ned blomster utenfor synagogen i Poway. En kvinne ble drept og tre personer såret i angrepet mot synagogen lørdag. Foto: Denis Poroy / AP / NTB scanpix Vis mer

– Knekkes ikke av terror

En vanlig definisjon på terrorisme er angrep på tilfeldige sivile for å skape frykt og oppnå et politisk, religiøst eller ideologisk mål.

Etter at gjerningsmannen lørdag stakk av fra synagogen i Poway, fortsatte den sårede rabbien Yisroel Goldstein å tale til menigheten.

– Terrorisme som dette vil ikke knekke oss, sa han.

John Earnest kan bli siktet både for drap og hatkriminalitet, ifølge amerikanske myndigheter.

Ifølge avisa Washington Post virker det som gjerningsmannen forsøkte å sende opptak fra angrepet live via Facebook, slik gjerningsmannen på New Zealand gjorde. Facebook skal imidlertid ha blokkert profilen hans.

Angrepet skjedde på den siste dagen av den jødiske høytiden pesach, som er nært knyttet til den kristne påskefeiringen. Synagogen ble angrepet en knapp uke etter terroraksjonen 1. påskedag mot kirker og hoteller på Sri Lanka.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer