Én av tre nordmenn har sett falske nyheter om krigen i Ukraina

Ifølge en ny undersøkelse fra Medietilsynet har hver tredje nordmann sett informasjon eller nyheter om krigen i Ukraina som de senere har oppdaget at er falsk.

Direktør i Medietilsynet Mari Velsand ber folk være kritiske i kildebruken i forbindelse med krigen i Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB
Direktør i Medietilsynet Mari Velsand ber folk være kritiske i kildebruken i forbindelse med krigen i Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Tallene i undersøkelsen understreker betydningen av å ha en kritisk tilnærming til det vi leser, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Analyseselskapet Sentio Research Norge har utført undersøkelsen på vegne av tilsynet. 41 prosent av de spurte sier de ikke har oppdaget at de har lest falsk informasjon, mens 27 prosent ikke vet.

Informasjonskrig

Sosiale medier går igjen som en kilde der repsondentene har funnet uriktig informasjon om krigen i Ukraina. 56 prosent av de spurte sier de har sett falske nyheter delt på Facebook, Twitter, Instagram og andre lignende plattformer.

– Spredning av propaganda og falsk informasjon er en del av moderne krigføring. Det gjør det krevende å skille sant fra usant, sier Velsand.

27 prosent oppgir å ha kommet over falske nyheter på nasjonale radio- og TV-kanaler, mens 28 prosent sier de har funnet slike nyheter i riksdekkende aviser eller nettaviser.

– Uavhengige, redaktørstyrte medier legger stor innsats i å kvalitetssikre informasjonen de formidler og er dermed en viktig motvekt til desinformasjon og falske nyheter. Det at så mange sier de har sett falske eller usanne nyheter i redaktørstyrte medier, kan også skyldes at folk oppgir å ha sett falske nyheter i form av medieomtale av falske eller usanne nyheter, sier Velsand.

– Vær kritisk

Hun ber publikum være oppmerksomme og kritiske i valg av nyhets- og informasjonskilder.

– Vi ser et stort behov for økt bevisstgjøring om spredning av falsk informasjon og mer kunnskap om hva man selv kan gjøre. Vi oppfordrer folk til å være kritiske til det de leser, særlig det som deles fra ukjente kilder i sosiale medier, sier Velsand.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer